Annons
Nyheter

Största flyktingströmmen sedan -03

Världens asylsökande blev 20 procent fler förra året och till Sverige sökte sig 72 procent fler afghaner än året innan.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2012
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Men totalt minskade antalet asylsökande till vårt land. En tillfällig minskning, menar Migrationsverket.

Med 442 300 registrerade asylsökande i 44 industriländer konstaterar FN:s flyktingorgan UNHCR att man inte sett en sådan strid ström av flyktingar sedan 2003 när Irakkriget startade.

Annons

Den största andelen asylsökande kommer från Afghanistan. Men den totala ökningen av asylsökande beror mycket på konflikter i länder som Libyen, Syrien och Elfenbenskusten.

Inget trendbrott

Trots den mycket kraftiga ökningen av asylsökanden i andra länder minskade ansökningar i Sverige med sju procent. UNHCR:s förklaring är en halvering av antalet sökanden från Serbien och en kraftig minskning (28 procent) av sökande från Somalia.

Men Mikael Ribbenvik, rättschef vid Migrationsverket, tycker att det är missvisande att bara jämföra siffror från ett år till ett annat.

– Det enda det här visar är att det sjönk då mätningen gjordes. Men det här är inget trendbrott. Trenden är i stället att det gått upp sedan 1990-talet, med små variationer över åren, säger han till TT.

Ändrade regler

Hur många människor som söker asyl i ett visst land under ett visst år beror på flera faktorer.

– Ibland reflekterar antalet sökande konfliktnivåerna i olika områden. Men inte alltid, säger Mikael Ribbenvik.

När det gäller nedgången i antalet sökande från Somalia beror den exempelvis på ett beslut i Migrationsöverdomstolen som gjorde det svårare för anhöriga att senare ansluta till den som fått asyl.

– Det här gjorde att många sökte skydd i andra länder där de visste att möjligheten att återförenas med anhöriga var större, säger Ribbenvik till TT.

Annons

I en värld med telefoner och datorer sprider sig sådan information blixtsnabbt.

Efter ett nytt beslut i Migrationsöverdomstolen ökar antalet sökanden från Somalia åter igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons