Annons
Nyheter

Stormade kongressen – försöker dölja sina spår

Selfies, videoklipp och bilder i sociala medier. De som stormade den amerikanska kongressen dokumenterade händelsen noga – något som vissa av dem har haft anledning att ångra i efterhand.
USA • Publicerad 13 februari 2021
Stormningen av Kapitolium i USA:s huvudstad Washington DC den 6 januari.
Stormningen av Kapitolium i USA:s huvudstad Washington DC den 6 januari.Foto: John Minchillo/AP/TT

Det finns gott om bilder och videoklipp från stormningen av Kapitolium den 6 januari. Flera av dem som anklagas för brott har försökt att sopa undan sina digitala fotspår och riskerar nu även att åtalas för att ha försökt att förstöra bevis, rapporterar CNN som har tagit del av dokument från FBI och justitiedepartementet.

Domstolshandlingar visar att FBI har gått igenom mobiler från flera av dem som står åtalade efter stormningen – men att telefonerna har varit tomma.

Annons

Hemma hos en person som står anklagad för flera brott fann FBI ett antal sönderslagna telefoner. Och i en annan mobil som FBI tittade igenom fanns varken bilder eller videor. Men när polisen undersökte raderade filer dök det upp tydliga bevis från vad som uppges vara insidan av Kapitolium.

I ett annat fall har den anklagade av sin syster uppmanats att rensa sin Facebooksida från bilder. I förhör har den anklagade uppgett att han tagit bort innehållet sedan det fått mycket uppmärksamhet.

Över 200 personer står åtalade för brott efter stormningen.

Fakta: Kongressattacken i Washington DC

Den 6 januari samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC hade samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade presidenten.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons