Annons
Nyheter

Stora problem med stulna krockkuddar

Varje år stjäls bildelar för hundratals miljoner kronor. Dyra krockkuddar hör till det mest attraktiva och de stulna kuddarna skeppas ofta österut och monteras in i krockade bilar.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2014
Foto: Lokalred-Rasmus Westergren

– Det är ett jätteproblem, där ligorna även ger sig på verkstäder, säger Niclas Antonsson, på Larmtjänst.

Krockkuddar har under de senaste åren blivit ett alltmer populärt stöldgods. Niclas Antonsson är utredningsinspektör vid Larmtjänst, en branschgemensam organisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet.

Annons

– Krockkuddarna stjäls i Sverige och skeppas sedan iväg till framför allt Baltikum och Polen, säger han.

Enligt honom kostar en ny airbag mellan 10 000 och 20 000 kronor beroende av bilmärke och det relativt höga priset är anledningen till dess stöldbegärlighet.

– De senaste sex åren har stölderna varit ett jätteproblem, säger han.

Stora kostnader

Ted Söderstedt är skadebesiktare på RM bilservice i Danderyd och känner väl till problemet:

– Det går i vågor. Det kan vara en liga som kommer hit och gör en raid, tar från flera bilar som kan vara parkerade på samma gata, sedan blir det ett uppehåll, säger han.

Framför allt handlar det enligt Söderstedt om BMW och Mercedes-bilar

– Det tar inte många minuter, du behöver bara en skruvmejsel och något verktyg till, sedan rycker du bara ut allting.

Kostnaderna blir också stora, enligt Niclas Antonsson kan det handla om skador i 100 000-kronorsklassen.

Stölder för hundratals miljoner

Annons

Försäkringsbolaget If beräknar att det stjäls bildelar för upp emot 300 miljoner kronor varje år och att krockkuddar är det mest populära stöldgodset.

Enligt Daniel Claesson, pressansvarig på If, har bolaget börjat dna-märka inredningen av bilar för att komma till rätta med problemet. Tekniken är relativt ny och innebär att en biologisk vätska penslas på utvalda delar i bilen.

– Polisen kan då söka efter dna-koden, se att det är stulna grejer och kontakta ägaren, säger han.

Livsfarliga piratkopior

Men Niclas Antonsson vill även flagga för en ny typ av brottslighet med krockkuddar som drabbat USA och kan komma att ställa till stora problem även i Sverige.

– Där finns piratkopierade airbags från Asien som inte är funktionsdugliga, säger han.

Enligt honom luras bilverkstäder över hela USA som i god tro köper in piratkopiorna utan att veta om att de kan ge allvarliga personskador. Amerikanska tester av de upptäckta piratkopiorna ska enligt Antonsson visa hur emblemet i ratten skjutits rakt igenom testdockornas huvuden.

– Det här är vansinnigt farligt och ett allvarligt problem, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons