Annons
Nyheter

Stora fackförbund tappar engagemang

Trenden pekar nedåt för det fackliga engagemanget i de tre största TCO-förbunden, rapporterar tidningen .
Arbetsmarknad • Publicerad 14 oktober 2022
Unionen är ett av förbunden som går bakåt. Arkivbild.
Unionen är ett av förbunden som går bakåt. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Medlemsantalet har ökat över tid, men andelen som är förtroendevalda på sina arbetsplatser minskar.

Utvecklingen är densamma för Unionen, Vision och Vårdförbundet, de tre förbund med flest medlemmar i tjänstemännens paraplyorganisation TCO.

Annons

För Vision har andelen fackligt aktiva backat till 7 procent, jämfört med 9 procent 2016. Vårdförbundet har backat till 5,5 procent, jämfört med 6,2 procent 2008.

För Unionen – det största TCO-förbundet med omkring 600 000 yrkesaktiva medlemmar – har andelen fackligt aktiva sjunkit till 4,6 procent.

Visions ordförande Veronica Magnusson anser inte att det är ett tecken på att facket spelat ut sin roll utan menar att man har blivit närvarande på annat sätt.

– Vi har mycket kommunikation via mejl, chatt, sociala medier. Tidigare var ju ombuden mer länken till förbundet. Men hela vår fackliga idé bygger på att vi finns på arbetsplatserna. Tappar vi den är vi illa ute, säger hon till Arbetsvärlden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons