Annons
Nyheter

Stor ökning av malignt melanom

På bara tio år har antalet fall av hudcancerformen malignt melanom ökat med mer än 50 procent, trots uppmaningar om att sola försiktigt och att söka vård för onormala hudförändringar.
Nyheter • Publicerad 16 november 2009

Det visar en undersökning i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion som ska redovisas på den medicinska riksstämman i slutet av månaden, skriver Upsala Nya Tidning.

Gunnar Wagenius, överläkare vid Akademiska sjukhusets cancerklinik, är både bekymrad och förvånad över att hudcancern som upptäcks i ett framskridet och svårbotat skede inte har minskat.

Annons

– Vi hade förväntat oss att det nästan bara var den tunna, lättbehandlade maligna melanomen som hade ökat, säger han till tidningen.

Mellan 1995 och 2007 steg antalet fall av malignt melanom från 284 till 430 i de sju landstingen i sjukvårdsregionen, en ökning med 51 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons