Annons
Nyheter

Stor men stilla protest i Jemen

Tiotusentals demonstrerade både för och emot president Ali Abdullah Saleh runt om i Jemen på torsdagen.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2011
Tiotusentals demonstrerade i Jemen på torsdagen.
Tiotusentals demonstrerade i Jemen på torsdagen.Foto: Hani Mohammed

Både oppositionen och presidenten hade uppenbarligen dragit lärdomar av de våldsamma händelserna i Egypten.

Saleh försökte lugna känslorna redan i onsdags genom att lova att inte ställa upp i presidentvalet 2013. Därtill såg han till att hans egna anhängare hann först till Befrielsetorget i centrala Sanaa på torsdagen, där oppositionen skulle hålla sin "Vredens dag".

Annons

För att undvika konfrontation möttes oppositionen i stället vid universitetet.

– Revolten för rättvisa började i Tunisien. Den fortsätter i dag i Egypten, och Jemen kommer i morgon att vara fritt från orättvisa, talade Najib Ghanem från islamiska Reformpartiet, al-Islah, enligt AFP.

Tiotusentals vid universitet förkastade presidenten som lögnare, men gick sedan hem redan vid lunchtid i god ordning.

Tiotusentals presidentanhängare stod samtidigt vid Befrielsetorget och påstod sig säga nej till "kaos och förstörelse". Även om många sannolikt var utkommenderade av myndigheterna visade uppslutningen samtidigt hur komplicerat läget är i Jemen: fattigt och korrupt men också anfrätt av terrornätverket al-Qaida, inbördeskrig i norr och växande separatism i söder – där tårgas användes mot torsdagens demonstranter i Aden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons