Annons
Nyheter

Stor insats mot penningmålvakter

Svensk polis har identifierat 185 penningmålvakter och säkrat 10 miljoner på kriminella konton inom ramen för en internationell operation.
Brott • Publicerad 8 december 2022
I en internationell polisinsats har 2|469 penningmålvakter gripits. Arkivbild.
I en internationell polisinsats har 2|469 penningmålvakter gripits. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

"Genom insatsen har Finanspolisen lyckats stoppa flera transaktioner och därmed förhindrat att väldigt höga belopp försvinner eller används för att finansiera grov organiserad brottslighet", säger Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum i ett pressmeddelande.

I Sverige har 143 förundersökningar inletts till följd av insatsen.

Annons

Den internationella operationen har letts av Europol, Eurojust, Interpol och European Banking Federation. Totalt har insatsen internationellt säkrat cirka 190 miljoner kronor, resulterat i 2 469 gripna penningmålvakter och lett till att 1 648 förundersökningar inletts.

Förutom europeiska länder deltog även Colombia, Singapore och Australien.

Organiserad brottslighet använder sig av penningmålvakter för att tvätta pengar, till exempel genom att penningmålvakten låter kriminella använda dennes bankkonto för insättningar eller överföringar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons