Annons
Nyheter

Storbrand i Beiruts hamn – rök kan vara giftig

En kraftig brand bröt ut i Beiruts hamn på torsdagen – en dryg månad efter den enorma explosion som ödelade stora delar av staden.
I timmar arbetade brandmän och militär innan branden kunde fås under kontroll och på kvällen varnade Greenpeace för att röken kan vara giftig.
Libanon • Publicerad 10 september 2020
Tjock svart rök stiger från branden i Beiruts hamn.
Tjock svart rök stiger från branden i Beiruts hamn.Foto: Hussein Malla/AP/TT
Explosionen i augusti ödelade stora delar av huvudstaden.
Explosionen i augusti ödelade stora delar av huvudstaden.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Enligt militären började branden i en lagerlokal med olja och fordonsdäck. Militärhelikoptrar deltog i släckningsarbetet tillsammans med brandmän och militär. Enligt brittiska BBC var stora delar av branden på kvällen släckt.

Samtidigt varnade Greenpeace för att röken som bildats i branden kan vara giftig och uppmanade därför invånarna i Beirut att stanna hemma och hålla fönstren stängda.

Annons

Orsaken till händelsen är fortfarande oklar.

"Det kan ha varit medvetet sabotage, resultatet av ett tekniskt fel, ignorans eller oaktsamhet. Oavsett måste orsaken redas ut så snart som möjligt och de skyldiga hållas ansvariga", säger Libanons president Michel Aoun i ett uttalande.

Tusentals matpaket

Ingen ska ha kommit till skada i branden, men några ska ha drabbats av andningssvårigheter. Däremot uppger Internationella rödakorskommittén (ICRC) att den kan ha fått förödande konsekvenser för organisationens hjälparbete efter att flammorna nått en lagerbyggnad där tusentals matpaket förvaras.

– Skadornas omfattning återstår att se, men våra humanitära operationer riskerar att bli allvarligt störda, säger ICRC:s regionale ansvarige Fabrizio Carboni.

"Aldrig någon ro"

Eldsvådan väcker minnen från explosionen för en månad sedan där 190 personer miste livet och över 6 000 Beirutbor skadades.

"En galen brand i hamnen orsakar panik över hela Beirut. Vi får aldrig någon ro", skriver Aya Majzoub vid människorättsgruppen Human Rights Watch på Twitter.

Explosionen den 4 augusti orsakades av över 2 700 ton ammoniumnitrat, som trots varningar förvarades i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder. Över 300 000 personer blev hemlösa och händelsen utlöste enorma protester i landet, som redan befann sig i en djup ekonomisk kris och har stora problem med korruption.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons