Annons
Nyheter

Stor åldersskillnad kan leda till separation

Separation är vanligare bland par med stor åldersskillnad än för jämnåriga par, visar en studie.
Allra lägst risk löper par där mannen är högst två år äldre.
Forskning • Publicerad 5 december 2022
Kvinnor som har en äldre partner är yngre när de skaffar barn, har lägre utbildning och tjänar mindre pengar innan de blir mammor, enligt studien.Foto: Christine Olsson/TT

Studien från Stockholms universitet visar att för svenska par är risken för separation större om mannen är äldre än kvinnan. För par med invandrarbakgrund är det tvärtom. Gemensamt är att om åldersskillnaden är minst sex år är det fler som går skilda vägar.

"Vi såg till exempel att kvinnor som har en äldre partner är yngre när de skaffar barn, har lägre utbildning och tjänar mindre pengar innan de blir mammor. Det skulle också kunna avspegla skillnader i värderingar men det får framtida studier titta närmare på", säger Caroline Uggla, forskare i demografi vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Annons

Resultaten kvarstod dock även när forskarna korrigerade för utbildningsnivåer och ålder vid första barnet.

“Det kan hända att det kostar på att bryta mot de sociala normer kring parrelationer som råder i ens grupp, och att det avspeglas i att relationen spricker. Men det är också möjligt att de som vågar bryta mot normer också har en lägre tröskel för att sedan lämna relationen” säger Uggla i pressmeddelandet.

Den grupp som löper lägst risk att separera är par där mannen är högst två år äldre än kvinnan. Det är också den vanligaste åldersskillnaden i Sverige.

Fakta: Så gjordes studien

Forskarna har använt statistik från SCB och tittat på heterosexuella kvinnor som fick sitt första barn mellan 1997 och 2015, och som fortfarande bodde med barnets pappa ett år efter födseln.

Kvinnor som bott i Sverige kortare tid än fem år exkluderades i urvalet.

Separation definierades som att man inte längre var registrerade på samma adress.

Källa: Stockholms universitet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons