Annons
Nyheter

"Stoppa provokationerna"

Ukrainas största flygbolag Ukrainian International uppger att lufttrafiken över Krim-regionen har stängts sedan den största flygplatsen intagits av beväpnade män.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2014
Foto: 

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterade tidigare på under dagen att inga flyg från Kiev tilläts flyga till Simferopols internationella flygplats. Men en informatör på flygplatsen sade att endast ett flyg från Kiev hade försenats och att övriga ankommit och avgått utan problem från Simferopol.

Interfax hänvisade till en militärkälla som sade att de män som intagit flygplatsen har stärkt sin kontroll över den.

Annons

– Omkring 400 personer är på flygplatsen i Belbek nu. De har ockuperat start- och landningsbanan och all rörelse har stoppats, sade källan.

Den beväpnade gruppen gick in på Belbek, den största militärflygplatsen på Krim, tidigt på fredagen men har i stort sett bara bevakat området. Den ryska Svartahavsflottan har en bas i närliggande Sevastopol men Kreml förnekar att dess styrkor har intagit flygplatsen, enligt Reuters.

Den ryske presidenten Vladimir Putin framförde i telefonsamtal med ledarna i Storbritannien och Tyskland samt Europarådets president att våldet i Ukraina inte får trappas upp ytterligare.

Förbundskansler Angela Merkel uttryckte sin oro för destabiliseringen i Ukraina och underströk att inga mått och steg får tas som förstärker krisen.

Ukrainas interimsregering sade på fredagen att ryska styrkor hade tagit kontroll över två flygplatser på halvön Krim. Merkel talade i telefon även med den nytillträdde ukrainske premiärministern Arsenij Jatsenjuk och utlovade sitt stöd.

USA uppmanade Ryssland att respektera Ukrainas territoriella integritet och sade att en intervention vore ett allvarligt misstag. Vita husets talesman Jay Carney uttalade sig på basis av uppgifter om att två flygplatser i Krim-regionen intagits, vilket det nya ledningen i Kiev kallade "en invasion".

Premiärminister David Cameron och Putin sades ha varit överens om det val som det ukrainska interimsstyret lovat hålla är bästa sättet att garantera en positiv framtid för Ukraina. Efteråt tillkännagavs att utrikesminister William Hague ska besöka Ukraina på söndagen.

Ukrainas utrikesdepartement sade att en officiell protest lämnats till den ryska administrationen i Kiev över "kränkning av Ukrainas luftrum". UD hävdade i ett uttalande att minst tio ryska helikoptrar korsat gränsen i riktning mot Krim.

Det ukrainska interimsstyret vidtog åtgärder för att få Viktor Janukovytj utlämnad från Ryssland, uppgav riksåklagaren.

Den tillförordnade presidenten Oleksandr Turtjynov anklagar Ryssland för aggression mot Ukraina. Han hävdar att Ryssland handlar enligt samma scenario som tidigare i det korta kriget mot Georgien. Han uppmanar ryske presidenten Putin att "stoppa provokationerna".

Annons

"Situationen på Krim är alarmerande. Ryssland måste omedelbart dra tillbaka de styrkor man kontrollerar till det överenskomna basområdet", skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

"Konflikt på Krim måste undvikas. Samtliga måste till fullo respektera territoriell integritet, internationella överenskommelser och lagstiftningen", slår Bildt fast.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons