Annons
Nyheter

Två gripna efter tumult vid museum i Stockholm

Ett 50-tal personer har försökt ta sig in i Medelhavsmuseets lokaler i centrala Stockholm.
Två personer har gripits av polis.
Politik • Publicerad 6 december 2022
Enligt polisen försökte en del av deltagarna i en demonstration mot regimen i Iran ta sig in i Medelhavsmuseets lokaler.
Enligt polisen försökte en del av deltagarna i en demonstration mot regimen i Iran ta sig in i Medelhavsmuseets lokaler.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På tisdagskvällen anordnade Medelhavsmuseet och Utrikespolitiska institutet ett panelsamtal om demonstrationerna i Iran.

En av deltagarna har tidigare anklagats av demonstranter i Sverige för att vara regimvänlig, och museet var därför förberedda på att det kunde bli stökigt.

Annons

– Vi insåg att det här arrangemanget är såpass laddat att det föranledde att vi vidtog säkerhetsåtgärder, säger Karl Magnusson, stabschef på Världskulturmuseerna, där Medelhavsmuseet ingår.

Väktare sattes in

Stabschefen vill inte kommentera säkerhetsarbetet i detalj men säger att två väktare sattes in vid entrén. Innan mötet startade fick han dessutom reda på att polisen godkänt en demonstration mot regimen i Iran vid närliggande Gustav Adolfs torg.

När museet öppnade dörrarna tog sig ett 50-tal av demonstranterna till entrén och försökte ta sig in. Stämningen blev så hätsk att polisen, som redan var där för att bevaka demonstrationen, grep två personer och påbörjade en utredning om våldsamt upplopp och olaga intrång.

– Den här typen av tumult är vi inte vana vid, det är inte ofta det händer. Men samtalet gick att genomföra, vilket är viktigt, säger stabschef Karl Magnusson.

Hettade till

Mot slutet av samtalet, som försenades med 40 minuter, hettade det dock till igen. En avslutande frågestund övergick nämligen snabbt i högljudda utläggningar.

– Det var personer i publiken som blivit drabbade på olika sätt av regimen som uttalade sig upprört. Då avslutades samtalet, säger Magnusson.

Oroligheterna fortsatte även efter att panelen lämnat lokalen och museet fick hjälp av två väktare och en polis för att föra ut de sista gästerna.

– Vi hade ingen anledning att skynda på det här utan de fick uttrycka sina åsikter och sen föras ut, säger Magnusson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons