Annons
Nyheter

Stökig nyårsnatt i landet

Nyårsraketer orsakade många skador på både människor och egendom när 2008 firades in i Sverige. En 16-årig pojke fick livshotande skador i en fyrverkeriolycka i Blekinge.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2008

Olyckan inträffade i Långö i Karlskrona. Pojken gick fram till en raket som inte avfyrats, och den brann plötsligt av rätt i ansiktet på honom, enligt uppgifter till polisen.

– Det ska ha rört sig om en kraftigare pjäs, säger Lars Rosberg, vakthavande befäl vid polisen i Skåne och Blekinge.

Annons

Pojken fördes under natten från Karlskrona lasarett till Universitetssjukhuset i Lund, enligt polisen.

I Motala träffades en kvinna i ögat av en raket som flög in genom en öppen ytterdörr vid tvåtiden på natten.

– Raketen fortsatte sedan att snurra runt därinne och tände eld på en matta, men familjen lyckades kasta ut mattan så det blev ingen allvarlig brand, säger Lars Engström, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Polisen hade under natten ingen misstänkt för att ha avfyrat raketen, ett brott som rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet och vållande till kroppsskada. Kvinnan fördes till sjukhus och det är inte känt om hon blev allvarligt skadad.

På Djäkneberget i Västerås ska en annan fyrverkeriolycka ha inträffat, men det är oklart om någon skadats allvarligt. Från Blekinge rapporteras också flera andra fyrverkeriolyckor.

Många bränder inträffade under nyårskvällen och natten. Stora delar av Kristinedalsskolan i Stenungsund förstördes i en kraftig brand under kvällen. Branden startade vid lågstadiedelen av skolan, innan den spred sig vidare till övriga delar av skolan genom krypvinden. Orsaken till branden är inte klarlagd.

Nyårsraketer orsakade en brand med kraftig rökutveckling i en lagerbyggnad intill en fabrik i Grimstorp utanför Nässjö. Branden startade vid halv nio-tiden.

– Vi har några vittnen så eventuellt kan vi få tag på de här raketskjutande ungdomarna, säger Bengt Netterström, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.

Många mindre bränder orsakades också av fyrverkeripjäser. På Perugatan i Västervik började det brinna på en balkong, troligen genom en förlupen raket. På Lövsångargatan i Västerås brann det också på en balkong och även där tror nyårsraketer ha tänt på.

I Örebrostadsdelen Tybble kastades smällare in genom en öppen balkongdörr på nyårsaftons kväll. Smällarna satte eld på några servetter på ett bord, men kvinnan som bor i lägenheten hann släcka innan elden spred sig, skriver Nerikes Allehanda på nätet.

Annons

I Tensta i norra Stockholm började det brinna på balkongen till en lägenhet högst upp i ett flerfamiljshus strax efter tolvslaget. Inga människor kom till skada men ett 20-tal personer fick lämna sina lägenheter medan elden släcktes. Enligt polis och räddningstjänst har branden troligen startat genom att en fyrverkeripjäs har landat på balkongen.

Medan nyårsfirandet beskrivs som ovanligt lugnt på en del håll i landet var det desto stökigare på andra håll. I Skåne rapporterades mängder av bränder och misshandelsfall.

– Vi har just nu 83 högprioriterade ärenden, varav 31 är misshandelsfall, sade vakthavande befäl Lars Rosberg till TT vid halv fyra på nyårsdagens morgon.

På riksväg 11 vid Dalby inträffade en trafikolycka omkring kvart i två på natten. En man som gick på vägen blev påkörd av en bil. Han fördes med livshotande skador till sjukhus, enligt polisen i Lund.

Polisstationen i Laholm i södra Halland utsattes under natten för skadegörelse, skriver Hallandsposten på nätet. En smällare sprängde bort en fönsterruta. Polisen rubricerar det inträffade som skadegörelse mot staten.

I Bromma i Stockholm spårade ett nyårsfirande i en lägenhet ur. En 55-årig man knivhögg en annan festdeltagare i bröstet. 55-åringen är gripen misstänkt för försök till mord. Offret, en 65-åring, fördes till sjukhus under natten.

– Han skulle opereras och sys i hop. Men han klarar sig, säger Ingela Clason, stationsbefäl vid Västerortspolisen i Stockholm.

Polisen i Västmanland beskriver nyårsfirandet som något lugnare än normalt, men med många misshandelsfall.

I Göteborg knivhöggs en 18-årig man svårt i ryggen på Wieselgrensplatsen på Hisingen vid tretiden på nyårsnatten. Ingen gärningsman är gripen för dådet. Den skadade ynglingen fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset i ambulans med allvarliga, men inte livshotande skador.

– Detta är det enda grövre brott vi har haft. Annars har det varit som en vanlig lönehelg här, med fylla och misshandel, säger Åke Peterson, vid Göteborgspolisen krimjour.

Annons

Polisen hörde i natt den handfull personer som fanns på plats på Wieselgrensplatsen på Hisingen när knivhuggen utdelades, uppger Åke Petersson, kommissarie på krimjouren i Göteborg. Han vill dock inte uppge vad som framkommit. Det är också oklart om offret kan höras under dagen.

Enligt Sahlgrenska sjukhusets presstalesman Göran Samuelsson är tillståndet för 18-åringen fortsatt allvarligt men inte livshotande.

Polisen på Gotland beskriver nyårsfirandet som ”smårörigt”. Inga grövre brott ska dock ha begåtts på ön under natten.

En man höggs med ett stickvapen tidigt under natten i Axberg norr om Örebro. Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Örebro i ambulans med allvarliga skador. Den skadade vill inte berätta för polisen vad som hänt, därför är händelseförloppet inte klarlagt.

– Men vi har upprättat en anmälan om försök till mord, säger vakthavande befäl vid polisen i Örebro län.

Ingen misstänkt gärningsman var på morgonen gripen.

Östersundspolisen rapporterar om mycket bråk och fylla i Åre.

– Vi har varit tvungna att hårdprioritera på grund av resursbrist, säger länsvakthavande polisbefäl i Jämtland.

En person anhölls på morgonen misstänkt för att ha misshandlat en annan person svårt i en by söder om Östersund.

I flera polisdistrikt i landet har fyrverkeripjäser tagits i beslag. Bland annat har Stockholmspolisen beslagtagit stora mängder.

Annons

– Särskilt från ungdomar, säger Joachim Claesson, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Den 16-årige pojke som fick livshotande skador i en fyrverkeriolycka i Blekinge under natten är svårt skadad i ansiktet, enligt Skånepolisen. Exakt vad som hänt är dock fortfarande oklart. Polisen utreder om brott kan ha begåtts i samband med olyckan, men har ännu ingen misstänkt. Brottsrubriceringen blir i så fall brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och vållande till kroppsskada.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons