Annons
Nyheter

Stödkonferens planeras efter översvämningarna

Libyen • Publicerad 23 september 2023
Tusentals personer saknas fortfarande efter översvämningskatastrofen i Libyen. Arkivbild.
Tusentals personer saknas fortfarande efter översvämningskatastrofen i Libyen. Arkivbild.Foto: Muhammad J. Elalwany/AP/TT

Myndigheter i östra Libyen planerar en konferens kommande månad för att samla in pengar till de drabbade efter den katastrofala översvämningen i landet.

Stormen Daniel, som drog in över de östra delarna av landet för nästan två veckor sedan, ledde bland annat till att två dammar kollapsade. Bara i staden Darnah som ligger vid Medelhavet har tusentals personer mist livet.

Annons

Hur många som totalt omkommit är fortfarande inte klarlagt. Över 43 000 personer i nordöstra Libyen har tvingats lämna sina hem på grund av översvämningarna.

Vid sidan av stormens framfart är Libyen ett land hårt drabbat av oroligheter. Landet präglas sedan flera år tillbaka av strider mellan två rivaliserande regeringar, vilket bland annat har lett till en bristfällig infrastruktur.

Abdul Hamid Dbeibah, premiärminister i den FN-stödda regeringen baserad i Tripoli, har inte uttalat sig om den planerade stödkonferensen. En talesperson för krigsherren Khalifa Haftar, som backar upp det rivaliserande styret i östra Libyen, ställer sig frågande till hur det ska gå till.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons