Annons
Nyheter

Stödet för Navalnyj oförändrat i Ryssland

Kremlkritikern Aleksej Navalnyjs öde har väckt stor uppmärksamhet sedan han återvände till det Ryssland där han i somras förgiftades.
Antalet ryssar som vet vem han är ökar – men fler är också kritiska.
Ryssland • Publicerad 11 februari 2021
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i en glasbur vid ett domstolsförhör i Moskva den 5 februari gällande ett åtal om förtal av en krigsveteran.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i en glasbur vid ett domstolsförhör i Moskva den 5 februari gällande ett åtal om förtal av en krigsveteran.Foto: Babuskinskij tingsrätt/AP/TT
Demonstranter drabbar samman med polis under protester i Moskva den 31 januari mot fängslandet av Aleksej Navalnyj.
Demonstranter drabbar samman med polis under protester i Moskva den 31 januari mot fängslandet av Aleksej Navalnyj.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Det omedelbara gripandet av Navalnyj, och den efterföljande fängelsedomen, har utlöst omfattande protester som mötts av hårdhänt repression. Men om myndigheterna velat tysta oppositionen verkar de ha misslyckats.

Fler ryssar har fått upp ögonen för Navalnyj efter hans återkomst, enligt en undersökning från det oberoende opinionsinstitutet Levada.

Annons

Andelen som svarar att de inte hört talas om honom har sjunkit från 18 procent vid motsvarande mätning i september till 13 procent.

Och förändringen har varit stor över tid. 2013 svarade närmare 60 procent att de inte kände till honom.

Högre stöd bland unga

Däremot tycks stödet för Navalnyj vara så gott som oförändrat. 19 procent av de svarande uppger att de ser positivt på hans förehavanden, jämfört med 20 procent i september.

56 procent uttrycker ogillande, jämfört med 50 procent vid förra mätningen.

Andelen negativt inställda är betydligt högre bland de svarande som uppger att de använder tv som främsta nyhetskälla. Siffrorna är inte särskilt överraskande då landets massmedier till största delen står under statens kontroll eller inflytande.

Bland unga och personer som använder internet som främsta informationskälla är stödet för Navalnyj i stället högre än genomsnittet.

Undersökningen bygger på ett representativt urval om 1 616 personer över 18 år i 50 olika regioner runt om i Ryssland, enligt Levada.

Film påverkar

Medan Navalnyj suttit frihetsberövad har hans team släppt en film om ett lyxpalats vid Svarta havet som påstås ha byggts åt president Vladimir Putin. Filmen har setts över hundra miljoner gånger och tvingat Putin – som vanligtvis ignorerar Navalnyj – att gå ut och förneka att byggnaden är hans.

I en parallell undersökning från Levada svarar 26 procent att de sett filmen. Av dem uppger 17 procent att de fått en mer negativ bild av Putin.

Det allmänna stödet för presidenten ligger dock fast på runt 65 procent, enligt Levadas mätningar.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i landets olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons