Annons
Nyheter

Stöd till bilägare för byte till biobränsle

Regeringen vill införa en premie för konvertering av bensin- och dieselbilar till att drivas med biodrivmedel.
Stödet ska kunna sökas från och med nästa år, säger miljöpartiets språkrör Per Bolund.
Bilar • Publicerad 7 september 2020
På bilden syns ett fordon som tankas med biogas. Arkivbild.
På bilden syns ett fordon som tankas med biogas. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Miljöpartiets ena språkrör Per Bolund. Arkivbild.
Miljöpartiets ena språkrör Per Bolund. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Regeringen har kommit överens med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna om att införa en konverteringspremie för fossildrivna bilar som omvandlas till att drivas med biodrivmedel eller biogas.

Stödet ska gå att söka under 2021, och de första utbetalningarna ska kunna genomföras under 2022, enligt förslaget.

Annons

– Det är ett effektivt sätt att se till att alla bilar som i dag rullar på gatorna och är helt beroende av fossila bränslen kan bli miljöbilar. Det är ett väldigt bra sätt också att den som är beroende av bil, kan med väldigt liten ombyggnad och liten kostnad göra om den till en miljöbil och köra med gott samvete, säger Miljöpartiets ena språkrör Per Bolund, tillika finansmarknads- och bostadsminister.

– Det är också ett sätt att se till att även den som inte har råd att köpa en elbil kan bli en del av omställningen av trafiksystemet.

Premien ska täcka halva kostnaden för konverteringen, som uppgår till omkring 10 000 kronor per bil. Satsningen har en årlig maxgräns på tio miljoner kronor per år under 2022 och 2023, vilket innebär att runt 2 000 premier kommer att kunna betalas ut årligen.

– Det är en beräkning som baseras på hur det har sett ut i andra länder när man har infört konverteringsstöd. Tanken är att vi sedan kan skala upp det när efterfrågan ökar, säger Bolund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons