Annons
Nyheter

Lättnad på börsen efter inflationssiffran

Stockholmsbörsen andades ut efter den amerikanska inflationssiffran som var som förväntat.
Ericsson steg kraftigt efter beskedet att förmodade USA-böter blir lägre än väntat.
Börs • Publicerad 12 januari 2023
Börshuset i Frihamnen i Stockholm. Arkivbild.
Börshuset i Frihamnen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Inflationen i USA kom in i linje med förväntningarna, och är den lägsta på över ett år. Investerarna har med stor nervositet – och en stor skopa optimism – sett fram mot statistiken. När siffrorna väl kom reagerade börsen med lättnad, breda OMXS-index steg med 1,1 procent och OMXS30-index med de 30 mest omsatta aktierna steg 0,8 procent.

Allra bäst bland bolagen på 30-listan gick det för telekomtillverkaren Ericsson som tappat stort på börsen under det senaste året. Ericssons aktie handlades upp 6,0 procent efter beskedet på torsdagen att bolaget sätter av 2,3 miljarder kronor – lindrigare än befarat – för förmodade USA-böter efter mutanklagelserna i Irak.

Annons

Bland förlorarna på 30-listan fanns läkemedelsbolaget Astra Zeneca som backade 1,6 procent.

På börsens breda lista utmärkte sig modesajten Boozt och nummerupplysningstjänsten Truecaller som steg 10,9 respektive 7,4 procent.

Även ledande europeiska börser handlades på plus. Londonbörsens FTSE-index steg 1,1 procent, och Parisbörsens CAC40-index samt Frankfurtbörsens DAX-index avancerade 0,7 procent vardera.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons