Annons
Nyheter

Stockholm vill ha fullsatt i oktober

Dagen efter att pandemilagen upphör ska tiotusentals människor gå på konsert i Stockholm.
Huvudstadsstyret vill sätta press på regeringen och försöka öppna upp helt för vaccinerade och immuna även om restriktionerna förlängs.
Coronaviruset • Publicerad 6 september 2021
Stockholms politiska ledning vill att arrangörer ska få ha fullsatta evenemang på stadsägda fastigheter, som Tele2 Arena. Arkivbild.
Stockholms politiska ledning vill att arrangörer ska få ha fullsatta evenemang på stadsägda fastigheter, som Tele2 Arena. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad. Arkivbild.
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I dagsläget gäller den svenska pandemilagen till och med den 30 september. Den 1 och 2 oktober ska världsartisten Elton John uppträda inför totalt upp emot 45 000 åskådare på Tele2 Arena.

Konserterna har redan skjutits upp från mitten av september med hänvisning till pandemin. Nu har det politiska styret i Stockholms stad meddelat arrangören Live Nation att den kan fortsätta planera för den 1 och 2 oktober, eftersom det för närvarande inte finns något annat besked från regeringen.

Annons

Alla som vill ta in åskådare på evenemang på stadens anläggningar – som Tele2 Arena eller Globen – bör planera för att återgå till ett mer normalt läge, anser finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

"Kan inte vänta längre"

– Stockholm kan inte se på och inte vänta längre på en passiv regering som inte kommer med besked utan skjuter fram restriktionerna varje vecka. Då behöver vi kliva fram och säga att nu är det dags att öppna upp, säger König Jerlmyr till TT.

Finansborgarrådet pekar på Köpenhamn, där de kvarvarande restriktionerna hävdes för några dagar sedan.

– När så många är vaccinerade och det finns möjlighet till säkra tester finns det egentligen inga hinder. Helst borde vi få öppna upp nu.

König Jerlmyr har bett stadsledningskontoret att se över om det kan finnas någon möjlighet att låta kultur-, nöjes- eller idrottsverksamheter skala upp även om restriktionerna förlängs, då för besökare som har vaccinationsintyg eller negativa resultat på PCR-tester.

På riksplanet pågår en diskussion för fullt om publiktaken kan lättas för vaccinerade personer med intyg eller de som kan visa upp att de är immuna. Flera partier ställer sig positiva till det.

Förutsätter lydnad

Om pandemilagen skulle fortsätta gälla med samma regler skulle de stora evenemangen ske i strid med den, om det inte kommer ett nytt besked om till exempel vaccinintyg i närtid.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger i en skriftlig kommentar till TT att man förutsätter att gällande regelverk följs när evenemangen väl ska genomföras.

Fakta: Restriktionerna

De grundläggande råden för att bromsa coronapandemin kvarstår: tvätta händerna ofta och noga, håll avstånd till andra och stanna hemma vid symtom.

Därutöver finns även ett antal restriktioner. Antalet personer som får samlas är fortfarande rejält begränsat, även om det i dag är tillåtet att betydligt fler samlas utomhus än inomhus. På restauranger får max åtta personer sitta tillsammans inomhus, med minst en meters avstånd till andra sällskap. Utomhus bedöms risken för smitta vara mindre, och därför finns ingen begränsning för hur många som får sitta tillsammans ute.

Inomhusarrangemang med anvisade sittplatser, till exempel på biografer, får ha upp till 300 deltagare, men varje sällskap får inte vara fler än åtta personer, och sällskapen ska kunna hålla minst en meters avstånd i sidled.

Utomhus får betydligt fler samlas, om det finns sittplatser får upp till 3 000 personer delta i ett utomhusarrangemang.

Arrangören är den som ska ha koll på vilka regler som gäller och se till att de följs.

Utan sittplatser får max 50 personer samlas inomhus och 600 utomhus.

Även begravningar omfattas av samma restriktioner som andra evenemang, men får alltid ha minst 20 deltagare oavsett hur stor lokal den arrangeras i. Om fler får delta beror på om begravningen hålls inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser.

Utomhusdemonstrationer får ha max 1 800 deltagare.

Vid motionslopp får max 900 deltagare samtidigt befinna sig i start- och målområdet.

Sedan den 15 juli finns inget krav på att man i inomhuslokaler ska ha ett visst antal kvadratmeter per person, men på många håll behåller näringsidkare den regeln för att undvika trängsel.

Ansvariga för verksamheter i lokaler som kan få plats med 500 personer eller fler måste göra riskbedömningar om det finns risk för trängsel. I så fall måste de som ansvarar se till att minska risken för trängsel.

När det gäller exempelvis marknader, mässor, nöjesparker och djurparker finns inga deltagarbegränsningar, men den som driver verksamheten ska se till att antalet besökare begränsas till en mängd så att det går att undvika trängsel och att besökare kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Sedan i mitten av juli får biljetter säljas till alla platser på långfärdsbussar och fjärrtåg, men passagerarna ska fortfarande vara försiktiga och inte resa med symtom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons