Annons
Nyheter

Andersson besöker Ukraina: "Man blir berörd"

Statsminister Magdalena Andersson är på besök i Ukraina. Hon har bland annat träffat president Volodymyr Zelenskyj, som tackade Sverige för stödet mot en fullvärdig anslutning till EU.
Politik • Publicerad 4 juli 2022
Sveriges statsminister Magdalena Andersson på besök i Ukraina.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson på besök i Ukraina.Foto: Ukrainska regeringen/TT
Förödelse i Butja i april efter striderna. Arkivbild.
Förödelse i Butja i april efter striderna. Arkivbild.Foto: Felipe Dana/AP/TT
Statsminister Magdalena Andersson besöker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i presidentpalatset i Kiev.
Statsminister Magdalena Andersson besöker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i presidentpalatset i Kiev.Foto: Ukrainas presidentkansli/TT
Volodymyr Zelenskyj läste ett stycke ur brevet från kung Karl XII och konstaterade att det var mycket relevant även i dag.
Volodymyr Zelenskyj läste ett stycke ur brevet från kung Karl XII och konstaterade att det var mycket relevant även i dag.Foto: Ukrainas presidentkansli/TT

Med sig från Ukraina tar Magdalena Andersson med sig det ukrainska folkets kampvilja.

– Men också hur tydligt och viktigt det är att vi fortsätter att uthålligt stötta Ukraina nu när kriget fortsätter månad efter månad, säger statsministern via telefon till TT.

Annons

På det ukrainska kulturdepartementets Twitter konto syns Andersson (S) gå runt bland ruinerna i den bombade staden Butja. Hon har också varit i det härjade Borodjanka.

De båda orterna kring den ukrainska huvudstaden Kiev är bland många där ryska styrkor har lämnat efter sig död och förödelse. Statsministern berättar om ett besök i en kyrka i Butja där civila begravts i massgravar.

– Jag pratade med prästen i kyrkan om det svåra arbetet som han nu har.

– Vi ser nu grymheter i Ukraina som vi sett tidigare i Europas historia, som vi hoppats på och arbetat för att vi aldrig skulle behöva se igen.

"Utkräva ansvar"

Anderson avlossar också skarp kritik mot Rysslands invasionskrig.

– Sverige tillsammans med andra kommer utkräva ansvar för de brott som begåtts och att de ansvariga ska ställas inför rätta, säger hon vid en pressträff via länk från presidentpalatset i Kiev.

Statsministern säger också att Sverige kommer att vara delaktigt i arbetet med återuppbyggnaden av landet efter kriget, och hon ger återvinning och sophantering som ett exempel där Sveriges hjälp och kunskaper kan komma till nytta.

Hon svarar ja på TT:s fråga om Sverige kan hjälpa till med återuppbyggnad innan kriget är slut, och pekar bland annat på att många människor nu behöver värme och tak över huvudet när vintern närmar sig.

Zelenskyj: "Mycket produktivt"

Andersson har gratulerat Zelenskyj och Ukraina till att ha blivit kandidatland till EU.

– Sedan pratade vi om vikten att stötta Ukraina både humanitärt, finansiellt och militärt, säger hon i telefonsamtalet med TT.

Annons

Behovet av ytterligare vapenleveranser var något annat som de diskuterade.

– Dels om hur Sverige har stöttat, men också behov framåt.

Zelenskyj beskriver Anderssons första besök i Kiev efter invasionen som "mycket produktivt".

"Tack för din solidaritet med ukrainare och stödet för vår kurs mot en fullvärdig anslutning till EU i framtiden", skriver Zelenskyj i sociala medier.

Gratulerar Sverige för Nato

Andersson säger att många hon träffat under dagen har gratulerat Sverige till Natoprocessen och att det är bra att Sverige och Finland nu kan nå en "invitee-status" i försvarsalliansen som inbjudna länder.

– De ser det som ett strategiskt riktigt, bra och viktigt beslut, säger Andersson vid pressträffen.

"Vi stöder ditt val av kollektiva säkerhetsgarantier, och jag kan konstatera att detta beslut kommer att avsevärt utöka säkerhetsutrymmet i Europa", sade Zelenskyj enligt ett pressmeddelande från det ukrainska presidentkansliet.

Andersson berättar att hon kom med en mycket uppskattad gåva, i form av en kopia av ett brev från kung Karl XII, från 1711.

Brevet riktades till svenska ambassadören i dåvarande Konstantinopel där han uppmanade honom att arbeta för frihet och en självständig stat för de ukrainska kosackerna under den ryska tsarens förtryck.

– Den är intressant att notera att en svensk kung redan på 1700-talet var imponerad över lokal demokrati och självstyre, säger Andersson.

Hemlighetsmakeri

Annons

Många västerländska högt uppsatta politiker har besökt Butja och andra hårt drabbade orter i Ukraina, däribland Finlands statsminister Sanna Marin.

Hemlighetsmakeriet kring Anderssons resa har varit stort. Hon deltog på söndagen i Almedalsveckan i Visby.

Statsministern avböjde också att svara på flera frågor om detaljer kring sin resa, exempelvis hur länge hon ska stanna i Ukraina, med hänvisning till säkerhetsskäl.

Mördade civila hittades på gatorna i Butja – liksom massgravar – när de ryska styrkorna dragit sig tillbaka efter hårda strider.

– Det är givetvis så att man blir berörd när man besöker de platserna och ser förödelsen, säger Andersson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons