Annons
Nyheter

Statsminister Reinfeldt besvarade brev från Ljungsarpskolans elever

"Hej! Tack för era brev med frågor till mig." När elever på Ljungsarpsskolan skrev brev till Fredrik Reinfeldt trodde de inte att de skulle få svar. Men i går nådde ett ovanligt brev fram till Ljungsarp. Avsändare regeringskansliet och författat av självaste statsministern.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2014
Foto: 
Foto: 

- Vad kul att han svarade, säger Elias Cederwall, Alexander Gylldevik, Kristoffer Martinsson och Edvin Andersson när BT träffar de sommarlovslediga eleverna utanför Ljungsarpsskolan.

18 femte- och sjätteklassare i Ljungsarpsskolan skrev i slutet av januari varsitt brev till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Uppgiften fick de av sin lärare som hört om andra skolelever som fått brevsvar från statsministern. Elias Cederwall, Alexander Gylldevik, Kristoffer Martinsson och Edvin Andersson ska börja sjätte klass på Ljungsarpsskolan till hösten. De är fyra av eleverna som skrev brev och ställde frågor till Fredrik Reinfeldt.

Annons

Bland annat undrade de om statsministern kunde ta bort klistermärkningen från vissa frukter eftersom de lämnar klister kvar när man tagit bort dem, hur det är att vara statsminister och vad han ville bli när han var liten. Andra frågor rörde vad statsministern tjänade i lön, en elev ville ha hjälp med godare skolmat medan ytterligare en ville att åldergränserna på Facebook och Instagram skulle sänkas. Även större samhällsfrågor, såsom global uppvärmning och löneskillnaderna mellan män och kvinnor togs upp i elevernas brev. Men det var inte många av dem som trodde att statsministern skulle svara.

- Det var förvånande. Jag trodde att det var så pass många som skickade in brev så att han inte skulle svara, säger Alexander Gylldevik.

Men svarade gjorde statsministern. Han berättade om att han ville bli basketproffs när han var ung, om att han är 48 år, tycker om djur men inte har några egna husdjur. Angående klisterlapparna svarade statsministern att det inte är han som bestämmer över märkningen av frukt och grönsaker men gav rådet att tvätta frukten igen efter man tagit bort lappen.

Efter att ha läst vad Fredrik Reinfeldt svarade på hur det är att vara statsminister är det ingen av killarna som är särskilt intresserade av att välja samma bana i framtiden.

- Det känns som om han jobbar mycket och sitter på sitt kontor och i möten hela tiden, säger de.

- Fast han är ju ute och reser mycket. Det är ju ganska najs, kommer de på sedan.

Istället kan de tänka sig att jobba som polis, bli hockeyproffs eller bonde. Men just nu njuter de bara av att ha sommarlov.

Tomas Serholt
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons