Annons
Nyheter

Statligt bolag vill köpa Hongkong-tidning

Hongkong • Publicerad 5 november 2021
Ett statligt kinesiskt bolag uppges vilja köpa South China Morning Post. Arkivbild.
Ett statligt kinesiskt bolag uppges vilja köpa South China Morning Post. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Ett statligt bolag i Kina vill köpa en av landets få fristående och stora dagstidningar, Hongkong-baserade South China Morning Post (SCMP), rapporterar Bloomberg.

Den engelskspråkiga tidningen är den största i Hongkong, som betecknas som en särskild administrativ region i Kina som har ett visst – men snabbt krympande – mått av självstyre.

Annons

Bolaget Bauhinia Culture Holdings planerar att ge den nuvarande ägaren, handelsjätten Alibaba, ett bud, uppger flera källor för Bloomberg.

Den kinesiska regeringen har pressat den privata jätten Alibaba på många sätt, bland annat när det gäller dess medieägande. Bauhinia har sedan tidigare köpt upp flera mediebolag i Hongkong.

SCMP:s vd Gary Liu och ordförande Joe Tsai har till följd av uppgifterna meddelat tidningens anställda att det inte pågår några diskussioner om ett ägarskifte.

SCMP grundades 1903 och köptes av Alibaba 2015.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons