Annons
Nyheter

Stärkt rätt till dygnsvila – "paradigmskifte"

Politik • Publicerad 9 december 2022
Bland andra anställda inom vård och omsorg får stärkt rätt till dygnsvila. Arkivbild.
Bland andra anställda inom vård och omsorg får stärkt rätt till dygnsvila. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rätten till dygnsvila för bland annat fackförbunden Kommunals och Vårdförbundets medlemmar stärks. En dygnsvila på 11 timmar per 24-timmarsperiod ska nu bli norm.

Det är innebörden i det avtal som förhandlats fram av fackförbund, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och arbetsgivarorganisationen för kommunala företag Sobona.

Annons

Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal, kallar avtalet för ett paradigmskifte, som kommer att göra stor skillnad på sikt.

"Ett stort problem för många av medlemmarna i Kommunal är att få tillräcklig vila och återhämtning, dels under arbetspass men kanske främst under tiden i mellan arbetspassen" uppger han i ett pressmeddelande.

Undantag från rätten till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under ett dygn kan endast ske enligt särskilda förutsättningar som specificeras i avtalet. Enligt Ingelskog har arbetsgivarna tidigare slentrianmässigt kunnat störa medlemmarnas rätt till dygnsvila.

Förändringarna i avtalet träder i kraft den 1 oktober 2023.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons