Annons
Nyheter

Stärkt position för bostadssäljare

För första gången på flera år är det säljarnas marknad när de gäller nyproduktion.
Men även på den övriga bostadsmarknaden har säljarnas position stärkts, enligt en mäklarundersökning från Fastighetsbyrån.
Ekonomi • Publicerad 1 februari 2021
Enligt en undersökning som Fastighetsbyrån har gjort hos mäklare har nu bostadsmarknaden svängt över till säljarnas fördel. Arkivbild.
Enligt en undersökning som Fastighetsbyrån har gjort hos mäklare har nu bostadsmarknaden svängt över till säljarnas fördel. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I mäklarpanelen har 411 mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. Svaren visar att mäklarna ser ett övertag för säljarna för alla typer av bostäder under januari.

– Det här har stärkts sedan i somras, nu har säljarna en kraftig fördel på grund av det låga utbudet, särskilt på villamarknaden, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

Annons

Undersökningen visar att marknaden var viktad till fördel för säljare redan före pandemin, för att sedan kylas av under mars och april när köparna tvekade. Sedan viktades marknaden kraftigt tillbaka till fördel för säljarna.

– En del av det är ju pandemieffekten som vi ändå kan se. Bostad och hemmet har blivit viktigare för människor. Det kan också förklaras av ökad efterfrågan och minskat utbud.

Resultatet från undersökningen visar att det är högre efterfrågan på villor än mindre lägenheter. Högst fördel hade säljarna i Stormalmö och lägst fördel i segmentet "större orter".

Säljares fördel i nyproduktion

Nytt för i år är att nyproduktionerna också är säljarnas marknad, något som inte skett på flera år enligt Fastighetsbyrån.

– Det blev kraftig inbromsning 2017–2018 på nyproduktioner. Nu har det kommit tillbaka och vi ser större intresse och rörelse på den marknaden, säger Johan Engström.

Johan Engström säger att nyproduktionen också har dragit i gång inom fritidsboenden där många satsar på att bygga boenden som har tillgång till fritidsaktiviteter året runt.

Den höga efterfrågan på fritidsbostäder verkar inte ha minskat.

– Vi kan konstatera att priserna på fritidsboenden ökat. Redan i somras ökade försäljningen på de klassiska semesterorterna på västkusten, Gotland och så vidare. Det här fortsatte sedan under vintern med stor efterfrågan på boenden på skidorterna.

Mäklarpanelen

Mäklarpanelen är en webbenkät som skickas till Fastighetsbyråns mäklare. Enkäten har skickats till 1 100 mäklare hos Fastighetsbyrån där 411 har svarat på frågorna "för vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu" och "för vilka är nyproduktionsmarknaden mest fördelaktig just nu”, på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna).

Källa: Fastighetsbyrån.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons