Annons
Nyheter

Stark tjänstesektor pressade USA-börsen

Börs • Publicerad 5 december 2022
Den starka tjänstesektorn i USA är dåliga nyheter för börsen. Arkivbild.
Den starka tjänstesektorn i USA är dåliga nyheter för börsen. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

De ledande aktieindexen i USA inledde handelsveckan på minus efter färsk statistik som visade på tillväxt inom den amerikanska tjänstesektorn i november.

Måndagens siffror följer på starka jobbsiffror från i fredags, som försvårar centralbanken Federal Reserves (Fed) kamp mot inflationen, och innebär att banken troligtvis kommer att behöva vara fortsatt tuff i frågan om att höja styrräntan för att dämpa inflationen.

Annons

Breda index S&P 500 tappade 1,8 procent, Dow Jones industriindex backade 1,4 procent samtidigt som tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjönk 1,9 procent.

Bland de största förlorarna finns elbilstillverkaren Tesla som sjönk 6,4 procent efter beskedet att bolaget kan behöva minska på tillverkningen i Kina till följd av vikande efterfrågan. Aktien har förlorat drygt halva sitt värde sedan årsskiftet.

Den amerikanska tioårsräntan steg under dagen, till 3,60 procent.

Dollarn stärktes något mot kronan. En dollar handlas för 10:42 kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons