Annons
Nyheter

Energiministern oroas över elavbrott i vinter

Svenska kraftnät ser en större risk än tidigare att behöva genomföra kontrollerade elavbrott i södra Sverige.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2022
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S). Arkivbild.
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S). Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Myndigheten Svenska kraftnät genomför regelbundet simuleringar för kommande vintrar för att se om Sverige har nog med el från import och inhemsk produktion.

Inför kommande vintrar visar simuleringarna att det finns tillfällen då produktionen eller importen inte möter effektbehovet, vilket kan leda till att man behöver genomföra kontrollerade elavbrott – eller så kallad manuell lastfrånkoppling.

Plan för bortkoppling

Annons

I sex procent av 245 simuleringar som gjorts uppstår effektbrist under nästkommande vinter. Trots att siffrorna kan verka låga finns en risk att importen i södra Sverige inte räcker till och lastfrånkoppling kan därför inte uteslutas, skriver Svenska kraftnät i sin rapport. Det kan handla om ett avbrott om 0,11 timmar per år, eller sex–sju minuter.

– Jag kan tänka mig att många som läser rapporten eller har tagit del av simuleringarna, tänker att sex procent av 245 simuleringar inte är så allvarligt, men jag vill understryka att det är allvarligt. Vi ser en allvarlig energikris i Europa till följd av Rysslands energikrig mot Europa och invasionskrig i Ukraina, säger Khashayar Farmanbar.

– Vi har inte haft den här typen av riskbedömningar sedan energikrisen på 1970-talet.

Hur elkunder ska kopplas bort från elnätet finns det särskilda planer för, där kritisk samhällsinfrastruktur är den som kan drabbas absolut sist. I stället är det annan elförbrukning som kan avbrytas.

Regeringen har gett klartecken till Svenska kraftnäts begäran om att få investera 3,2 miljarder kronor i åtta stamnätsstationer.

– Det är avgörande att bygga ut och modernisera det svenska stamnätet, säger Farmanbar.

– Investeringen berör stationer i hela landet, från Jokkmokk till Norrköping.

Det handlar främst om att stationer som snart når slutet på sin tekniska livslängd ska upprustas, helt enligt underhållsplanen.

Enligt Farmanbar har Svenska kraftnät resurser för att göra framtida och nödvändiga uppgraderingar i stamnäten, men för större investeringar måste de först få grönt ljus från regeringen. Uppgraderingarna väntas dock inte vara klara så att de kan påverka elöverföringen redan i vinter.

Tusentals kronor

Förra vintern sköt regeringen till en elpriskompensation om maximalt 2 000 kronor under de mest bistra månaderna då elpriset var som högst.

Annons

Energiministern utesluter inte att det kan komma mer pengar beroende på hur denna vinter blir, men det är inget förstahandsval. Han uppmanar människor med höga elkostnader att utnyttja rot-avdraget för att energieffektivisera sina hem.

– Det är naturligtvis inget önskvärt scenario, att stötta med ett direktstöd, eftersom då börjar regeringen styra hushållen vad de ska använda pengarna till.

– I dagsläget säger jag att vi kollar på alla alternativ men svenska folket ska inte räkna med att det kommer att inträffa, säger Khashayar Farmanbar.

Fakta: Prioritering av elanvändare

Planering för att styra el till samhällsviktiga elanvändare i en situation där överföring av el måste begränsas eller avbrytas.

Vid sammanställningen av underlaget ska följande ordning gälla mellan olika prioritetsklasser:

1. Elanvändare som redan på kort sikt (timmar) har stor betydelse för liv och hälsa.

2. Elanvändare som redan på kort sikt (timmar) har stor betydelse för samhällets funktionalitet.

3. Elanvändare som på längre sikt (dagar) har stor betydelse för liv och hälsa.

4. Elanvändare som på längre sikt (dagar) har stor betydelse för samhällets funktionalitet.

5. Elanvändare som representerar stora ekonomiska värden.

6. Elanvändare som har stor betydelse för miljön.

7. Elanvändare som har stor betydelse för sociala och kulturella värden.

8. Övriga elanvändare.

Anläggningar som är avgörande för elförsörjningens funktion ska inte ingå i underlaget.

Källa: Förordning (2011:931) om planering för prioritering av samhällsviktiga elanvändare

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons