Annons
Nyheter

Sputnik och Astra Zeneca på gång i Venezuela

Det ryska covidvaccinet Sputnik V är alltmer populärt i Latinamerika. Nästa vecka är det Venezuelas tur.
Även Astra Zeneca ska leverera till det utarmade landet – om Caracas-regimen kan betala.
Venezuela • Publicerad 10 februari 2021
Venezuelas president Nicolás Maduro har meddelat att det ryska vaccinet Sputnik V levereras till Venezuela nästa vecka. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro har meddelat att det ryska vaccinet Sputnik V levereras till Venezuela nästa vecka. Arkivbild.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

De första 100 000 doserna av Sputnik V är på väg, tillkännager president Nicolás Maduro.

– När vaccineringen börjar kommer vi att vaccinera all hälso- och sjukvårdspersonal i Venezuela, säger han i ett tv-sänt tal.

Annons

Sammanlagt har Ryssland sagt att 10 miljoner doser ska skickas till Venezuela. På vilka villkor framgår inte, men vicepresident Delcy Rodríguez har sagt att även lokal produktion av Sputnik V kan bli aktuell. Ryssland har letat efter platser på olika håll i världen som kan licenstillverka vaccinet.

Sista betalningsdag

Poängen är att 10 miljoner doser långtifrån räcker för ett land som har runt 30 miljoner invånare. Venezuela har dock även andra preparat på gång, den panamerikanska hälsoorganisationen Paho uppgav i förra veckan att 1,4–2,4 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin är bokade för Venezuela. Men för att de leveranserna ska komma i gång var sista betalningsdag satt till den 9 februari, alltså i tisdags.

Venezuela har i åratal haft gigantiska finansiella problem, och Maduros stab säger att landet inte kan sköta sina betalningar på grund av de sanktioner omvärlden infört mot den omstridda regimen.

Varken Maduro eller Paho har hittills sagt om betalningen gjordes i tisdags eller inte, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Son och syster

Drygt 1 240 dödsfall till följd av covid-19 har officiellt registrerats i Venezuela, men den siffran är så låg att den är starkt ifrågasatt internationellt. Siffran innebär ungefär 43,5 dödsfall per miljon invånare, medan grannländer som Colombia och Brasilien ligger runt 1 100 döda per miljon.

Redan i höstas testade omkring 2 000 venezuelaner Sputnik-vaccinet som en del i en rysk studie. President Maduros son och syster fanns då bland dem som fick vaccinet.

Listan över länder som vill köpa Sputnik V har växt sig allt längre sedan en studie förra veckan visade att vaccinet har 92 procents effektivitet mot covid-19. I Latinamerika har redan Argentina och Bolivia fått stora leveranser, medan Chile förhandlar om att få köpa det ryska vaccinet under första halvan av året.

Hittills rapporteras drygt 20 länder ha godkänt Sputnik V, däribland Algeriet, Belarus, Förenade arabemiraten, Mongoliet, Serbien och Ungern.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons