Annons
Nyheter

Spretiga reaktioner på omikron i Europa

EU-länder reagerar olika på omikrons spridning.
Nederländerna har infört akut lockdown, medan Frankrike nöjer sig med att hålla stängt mot Storbritannien. I Tyskland faller smittosiffrorna, men landet funderar ändå på striktare åtgärder.
Pandemin • Publicerad 20 december 2021
Nederländerna har infört Europas kanske hårdaste lockdown just nu. Den här shoppinggatan i Amsterdam brukar vara smockfull med folk inför jul.
Nederländerna har infört Europas kanske hårdaste lockdown just nu. Den här shoppinggatan i Amsterdam brukar vara smockfull med folk inför jul.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Många nederländare fick en smärre chock när premiärminister Mark Rutte tog till orda i lördags kväll.

– Nederländerna kommer att gå tillbaka till lockdown från och med i morgon, sade han i direktsändning.

Annons

Det innebär bland annat att nederländska hushåll får ta emot som högst två gäster – med undantag för jul- och nyårsfirande då fyra gäster tillåts.

5–10 dagar

Det mesta av affärs- och kulturlivet håller stängt till minst den 14 januari. Även om livsmedelsförsäljning undantas kom beskedet så abrupt att många rusade ut för att handla i lördags kväll, rapporterar nederländska medier.

Även Nederländernas reseregler skärps, så att de flesta inresande nu måste gå i karantän i 5–10 dagar.

I Tyskland har antalet registrerade smittade vikt av nedåt efter en skarp topp kring senaste månadsskiftet, framgår bland annat av nyhetsbyrån Reuters specialsajt om pandemin. En ny expertpanel – Ständige Impfkommission, förkortad Stiko – som ska ge regeringen råd varnar för att omikronvarianten av covid-19 innebär en "ny dimension" i pandemin.

Omikron sprider sig så snabbt och lätt att det finns risk för att "en betydande del av befolkningen insjuknar och/eller går in i karantän samtidigt". För att förhindra stora konsekvenser för samhällstjänster bör därför kontakter mellan människor i samhället "minskas kraftigt" den närmaste tiden, råder Stiko enligt medier i Berlin.

På tisdagen hålls ett möte som kan avgöra hur regelverket ska se ut under storhelgerna. Hälsominister Karl Lauterbach har lämnat olika signaler. I förra veckan sade han att det inte blir någon lockdown före jul, och troligen inte därefter heller. Men samtidigt varnade också han för en "massiv våg" av omikron.

Inga fyrverkerier

Tyskland skruvade i helgen upp inresekraven för flera närliggande länder. Hårdare krav gäller nu för Storbritannien, Danmark och Frankrike, medan flera öststater i stället har hamnat i en lägre riskklass, framgår av smittskyddsmyndigheten RKI:s lista.

Även bland andra Irland har skärpt reglerna de senaste dagarna, men måttligt, i form av att exempelvis pubar måste stänga klockan 20.

I Frankrike har Paris meddelat att det pampiga nyårsfirandet på paradgatan Champs-Élysées ställs in. "Det blir inga fyrverkerier och tyvärr inga dj-spelningar heller", förklarar borgmästarens kansli för nyhetsbyrån AFP.

Frankrike har till skillnad från Tyskland en stigande smittotrend, men har de senaste dagarna inte aviserat så mycket nya åtgärder. Medier spekulerar i att president Emmanuel Macron till varje pris vill undvika impopulära restriktioner eftersom han siktar på omval i april.

Ljus och mörk

Annons

Mot Storbritannien är linjen dock hård, vilket kan ses i skenet av att de båda länderna fortfarande grälar om efterspelet till det brittiska EU-utträdet. Frankrike stängde med kort varsel gränsen natten till i lördags – vilket utlöste resekaos då många som hade tänkt resa i jul hastade i väg i förtid.

Hur omikrons framfart visar sig i dödsstatistiken är till stor del oklart, eftersom smittan visar sig i dödsfall flera veckor senare. Därför är statistiken från Östeuropa både ljus och mörk just nu.

Länder som Polen, Slovakien och Ungern ligger bland de värsta i världen när det gäller antal covid-döda per 100 000 invånare, visar statistiksajten Statista. Däremot rusar inte smittosiffrorna som i västra Europa. Men förklaringen till det kan också vara att omikron knappt nått dessa länder – exempelvis Polen har just rapporterat sitt första omikronfall. Därmed är risken överhängande att östra Europa bara har tillfällig respit i smittspridningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons