Annons
Nyheter

Sprängningar mot Nord Stream kom från utsidan

Det var sprängningar utifrån som skadade Nord Stream, uppger förundersökningsledaren, kammaråklagare Mats Ljungqvist, till .
Nord Stream • Publicerad 1 december 2022
Läckan på Nord stream 2. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen/AP/TT

– Den har gått utifrån och in. Den kommer utifrån. Det är ingenting som kommer inifrån röret, säger han till tidningen.

Den 18 november bekräftade Ljungkvist att gasledningarna utsatts för grovt sabotage. Sprängämne har påträffats på flera främmande föremål och omfattande beslag har gjorts.

Annons

– Vi tror oss i grunden veta vad som hänt på platsen. Vi gick ut med att vi hittat sprängämnen på ett stort antal delar. Av det följer också att vi vet vad det är för sprängämnen, säger Ljungkvist till Expressen.

Han vill inte gå in om man anser att attackerna kommer från fartyg eller från undervattensfarkoster med dykare som placerat ut sprängladdningarna.

– Jag nöjer med att vi nu kan konstatera vad som har hänt på platsen. Det är också så att den här brottsplatsen är väldigt noggrant dokumenterad. Vi har gjort ett stort antal beslag som vi har plockat upp.

Läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 från Ryssland till Tyskland genom Östersjön upptäcktes i slutet av september. Den 3 oktober beslutade åklagare Mats Ljungqvist första gången att spärra av området runt Nord Stream-läckorna, för att kunna göra en brottsplatsundersökning.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade svensk åklagare att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons