Annons
Nyheter

Sprängningar mot mamma till gängmedlem

Den 21-årige huvudmannen pekas ut som hjärnan bakom två sprängningsförsök riktade mot en gängmedlems mamma.
Men hans advokat menar att de chattar som åklagarna anser har skickats mellan honom och hans medåtalade inte är hans - utan hans kompis.
Brott • Publicerad 17 augusti 2023
I centrum för målet står en 21-åring som pekas ut som huvudman och hjärnan bakom mordplaner och mordförsök.
I centrum för målet står en 21-åring som pekas ut som huvudman och hjärnan bakom mordplaner och mordförsök.Foto: Johan Hallnäs/TT
Martin Larsson, 21-åringens advokat.
Martin Larsson, 21-åringens advokat.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Under torsdagen gick rättegången i det omfattande gängmålet i Sundsvall in på sin fjärde dag.

Nio av de totalt 23 personerna som är åtalade i målet närvarar i Attunda tingsrätts säkerhetssal.

Annons

De nio personerna, alla unga män i åldrarna 16 till 23, står åtalade i den delen av målet som handlar om två sprängningsförsök riktade mot en kvinna i 50-årsåldern och mamma till en man med kopplingar till Dalennätverket, som rättegångens första veckor fokuserar på.

Försöken skedde två nätter i rad, den 22 och 23 januari, genom att termosbomber placerades på kvinnans balkong, men misslyckades på grund av ett tekniskt fel på bombernas sprängkapslar.

Den första natten placerades dessutom bomben på fel balkong.

21-åringen hjärnan

Allt var enligt åklagarna orkestrerat av 21-åringen, samme man som pekas ut som hjärnan bakom andra mordplaner och mordförsök som omfattas av målet.

21-åringen tillhörde tidigare Dalennätverket, men hade sedan en tid tillbaka bytt sida och anslutit sig till det rivaliserande Foxtrotnätverket.

Nu allierad med Foxtrotledaren, den man som blivit känd som “Kurdiska räven”, hade han inlett en våldsam kamp för att konkurrera ut sina gamla kumpaner från stadens narkotikamarknad.

Han ska bland annat ha skaffat fram bomberna, anlitat utförarna och sett till att de hade en “tryckarlägenhet” att uppehålla sig i före och efter dådet.

En central del av bevisningen som åklagarna tryckt på i sin sakframställan består i krypterade chattkonversationer mellan de åtalade där det enligt dem framgår att det är 21-åringen som är spindeln i nätet.

Den bilden delar dock inte hans försvarare Martin Larsson.

Inte 21-åringens telefon

Han menar att den mobiltelefon som har tagits i beslag från 21-åringen egentligen tillhör hans kompis och att det är kompisen som har skickat och tagit emot chattarna.

Annons

– Däremot vidgår 21-åringen att han vid ett par tillfällen lånat telefonen och loggat på sina sociala medier, bland annat Snapchat, säger Martin Larsson under sin sakframställan.

En bild på 21-åringens LMA-kort, ett kort som visar att man är asylsökande, som har hittats i telefonen menar han har skapats när 21-åringen har loggat in på sina sociala mediekonton, och alltså inte tagits med den aktuella telefonen.

Vidare lägger han vikt vid att syftet med de två sprängningsförsöken, utifrån de chattar som skett mellan de åtalade, inte ska ha varit att skada eller döda kvinnan, utan att pressa och skrämma henne och i förlängningen hennes son.

– Det fanns inget uppsåt att målsägandena skulle dö, säger Martin Larsson.

21-åringen - som bland annat står åtalad för flera fall ,stämpling, förberedelse och försök till mord - nekar till samtliga anklagelser som riktas mot honom.

Rättegången hålls i Attunda tingsrätt av såväl säkerhets- som utrymmesskäl och väntas pågå i tio veckor.

Fakta: 21-åringens gängbyte utlöste våldsvåg

Bakgrunden till konflikten är enligt åtalet ett krig om narkotikamarknaden i Sundsvall.

I centrum för konflikten står en 21-årig man som av åklagarna pekas ut som hjärnan bakom mordplaner och mordförsök.

Han tillhörde tidigare Dalennätverket, men bytte i slutet av förra året sida och anslöt sig till Foxtrotnätverket sedan han hamnat i en konflikt med en ledargestalt i sitt gamla nätverk.

Nu allierad med Foxtrotledaren, den man som blivit känd som “Kurdiska räven”, skulle han ta över stadens narkotikamarknaden och med våld konkurrera ut Dalennätvkerket, som fram till dess hade styrt stora delar av densamma.

I spåren av det skedde flera våldsdåd, bland annat en skjutning och två sprängningsförsök, riktade mot Dalenanhängare och deras anhöriga.

Ytterligare mordplaner var i görningen, men de satte polisen stopp för när man den 26 januari gjorde ett tillslag och grep flera misstänkta.

Sammanlagt 23 personer ställs nu inför rätta för att ha varit inblandade i brottsligheten.

Utöver våldsdåden handlar målet i grunden om hantering av stora mängder narkotika.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons