Annons
Nyheter

Sperman påverkar flughonans sexlust

Flughannar använder sin sädesvätska för att få honan att krokna efter parning.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2014

Syftet är att hon inte ska bli sugen på en andra omgång sex. Allt för att lägga krokben för eventuella rivaler.

Det finns en rad evolutionära knep i den biologiska verktygslådan som djur kan ta till för att öka chanserna till en lyckad fortplantning.

Annons

Utöver spermier kan sädesvätskan innehålla ämnen som förbättrar spermiernas överlevnad eller ökar sannolikheten att ägget blir befruktat.

Bananflugor har ett annorlunda äss i rockärmen. I deras sädesvätska finns en substans som förändrar honans beteende efter en parning. Suget att para sig igen, med en rival, minskar drastiskt.

Det är forskare vid University of Oxford som har upptäckt att bananflugor utsöndrar exosomer, pyttesmå membranförsedda blåsor, i sädesvätskan. Väl där smälter de samman med spermierna.

Syftet är allt annat nobelt. När forskarna minskade antalet blåsor blev honorna mer benägna att para sig på nytt. Hannarna använder sig alltså av exosomer för att förbättra sina egna odds, på bekostnad av andras.

Exosomerna utsöndras av små körtelliknande organ, som påminner om prostatakörteln hos män. Om andra djur använder sig av liknande knep förtäljer dock inte historien.

Forskningen redovisas i The Journal of Cell Biology.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons