Annons
Nyheter

Spar pengar på hundfoder

Upp till 10 000 kronor om året kan hundfodret kosta. Men det finns bra produkter för en tredjedel av priset, visar Testfaktas test.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2014
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Testfakta har analyserat näringsinnehållet i sju olika torrfoder för vuxna hundar. Därefter fick hundfoderexperten Øystein Ahlstrøm, docent vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, titta på resultaten.

– De flesta hundar får samma foder år ut och år in. Därför är det jätteviktigt att fodret ger alla de näringsämnen som hunden behöver för att må bra, säger Øystein Ahlstrøm som bland annat varit med och tagit fram näringsrekommendationer åt den europeiska hundfoderbranschen.

Annons

Frågan är också vad som skiljer dyra produkter från billiga. För en normalaktiv medelstor hund kan årskostnaden för hundfoder landa på allt från 1 500 kronor upp till över 10 000 kronor beroende på vilket fabrikat du väljer.

Den största skillnaden är att lågprisfodren har en större andel kolhydrater och mindre fett, vilket inte är förvånande eftersom spannmål är billigt.

– Det behöver inte vara ett problem så länge näringsinnehållet är bra.Däremot kan det spela roll för smaken, säger Øystein Ahlstrøm.

Resultaten visar också att samtliga foder har en bra proteinsammansättning och innehåller alla viktiga aminosyror som är livsnödvändiga för hunden. Däremot saknar de två billigaste produkterna från Ica och Coop fettsyrorna DHA och EPA. Dessa fyller viktiga funktioner för bland annat hjärnans utveckling och inlärningsförmågan, men kan även ha betydelse för hundens hud och päls.

– Människor kan omvandla omega-3-fettsyran alfa-linolensyra till EPA och DHA, men hundar är sämre på detta och måste därför få dessa som tillskott i fodret. Här skulle man kunna nå en förbättring för hunden bara genom att byta foder, säger Øystein Ahlstrøm.

Läs hela testet i dagens papperstidning eller i eBT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons