Annons

Blodiga djurögon skickade till ambassader

En rad ukrainska ambassader har mottagit paket innehållande djurögon, enligt landets utrikesdepartement.
Samtidigt uppges de brevbomber som skickats till ambassader, politiker och en flygbas i Spanien vara hemmagjorda.
Spanien • Publicerad 2 december 2022
Poliser vaktar utanför USA:s ambassad i Madrid på torsdagen.
Poliser vaktar utanför USA:s ambassad i Madrid på torsdagen.Foto: Paul White/AP/TT

Fem ukrainska ambassader och tre konsulat har mottagit paket med blodiga djurögon, rapporterar flera medier, däribland ukrainska Interfax och Reuters.

Paketen, genomdränkta med en vätska med en "utmärkande" färg och doft, har skickats till Ukrainas ambassader i Ungern, Nederländerna, Polen, Kroatien och Italien. Konsulat i italienska Neapel, polska Kraków och tjeckiska Brno har också fått paketen, skriver det ukrainska utrikesdepartementets talesman Oleh Nikolenko på Facebook.

Annons

Dessutom har entrén till Ukrainas ambassadör i Vatikanstaten vandaliserats, enligt Nikolenko.

Sprängmedel och metallkulor

Under onsdagen och torsdagen skickades hemmagjorda brevbomber till sex olika mål i Spanien: Ukrainas och USA:s ambassader i Madrid, statsminister Pedro Sánchez residens, det spanska försvarsdepartementet, flygbasen Torrejón de Ardoz samt vapenproducenten Instalaza, som tillverkar granatgevär som Spanien skickat till Ukraina.

Enligt den spanska dagstidningen El País samt public service-bolaget RTVE var bomberna hemmagjorda. Anordningarna rapporteras ha innehållit en mindre mängd sprängmedel samt små metallkulor som var avsedda att utlösa en större explosion när paketen öppnades.

Valet av mottagare skapade tidigt misstankar om att de spanska brevbomberna kan ha koppling till Ukraina i kriget. Ingen har dock ännu tagit på sig ansvaret.

Uppmanar till varsamhet

En anställd vid den ukrainska ambassaden i Madrid fick lindriga skador i en hand i samband med att försändelsen öppnades i onsdags, men inga andra skador har rapporterats.

På fredagen uppgav tjeckisk polis via Twitter att en försändelse som liknar de spanska hade mottagits av det ukrainska konsulatet i staden Brno i landets sydöstra del. Konsulatet och en närliggande förskola evakuerades medan brevet undersöktes, men efter en analys konstaterades brevet inte innehålla någon bomb – utan i stället just vävnad från djur, skriver den tjeckiska tidningen Lidovky.

Polisen uppmanar vapentillverkare och diplomatiska beskickningar i landet att noga kontrollera inkommande post.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons