Annons
Nyheter

Spansk extremhöger rycker fram starkt

Socialdemokratiska PSOE vann nyvalet i Spanien.
Men den store segraren är högerextrema Vox som mer än fördubblar sina platser i parlamentet.
Den katalanska krisen har lyft Vox till att bli Spaniens tredje största parti.
Spanien (TT) • Publicerad 10 november 2019 • Uppdaterad 11 november 2019
Santiago Abascal (till vänster), som leder ytterhögerpartiet Vox, blev den store segerherren i söndagens spanska nyval. Här möter han anhängare i Madrid ihop med partisekreteraren Javier Ortega Smith.
Santiago Abascal (till vänster), som leder ytterhögerpartiet Vox, blev den store segerherren i söndagens spanska nyval. Här möter han anhängare i Madrid ihop med partisekreteraren Javier Ortega Smith.Foto: Andrea Comas

När över 99 procent av rösterna var räknade strax efter klockan 23 låg PSOE på 120 mandat (jämfört med 123 i valet den 28 april).

Konservativa PP ökade starkt till 88 mandat (66), men inget i närheten av framgången för högerradikala Vox som får 52 mandat. Partiet debuterade i det nationella parlamentet i april med 24 mandat.

Annons

I bjärt kontrast står den totala kollapsen för högerliberala Ciudadanos, från början ett katalanskt antiseparatistiskt parti. Raset från 57 till 10 mandat innebär att högerblocket blir mindre än vänsterblocket – 152 mot 158 mandat, enligt tv-kanalen TVE.

Spaniens tillförordnade premiärminister och ledaren för socialdemokratiska PSOE under ett av sina sista valtal i Alcalá de Henares i fredags.
Spaniens tillförordnade premiärminister och ledaren för socialdemokratiska PSOE under ett av sina sista valtal i Alcalá de Henares i fredags.Foto: Paul White/AP/TT

Avgår inte

Partiledaren Albert Rivera har kritiserats hårt för att Ciudadanos i regioner och städer det senaste året gått ihop med PP och Vox för att ta makten. Nu ser det ut som att han får betala för det på nationell nivå.

Rivera kan också konstatera att det katalanska separatistiska vänsterpartiet ERC nu är större (13 mandat) än Ciudadanos i Spaniens kongress (parlamentets underhus).

Det var en tagen Rivera som kom framträdde på partiets valvaka.

– Jag vill kunna se er i ögonen och medge att detta var ett dåligt resultat.

Ciudadanos partiledning ska diskutera fiaskot under måndagen.

– Jag föreslår en extraordinär partikongress så att medlemmarna får avgöra framtiden för det här partiet, sade Rivera som alltså ännu inte är beredd att avgå.

PP-ledaren Pablo Casado kallade Pedro Sánchez för valets store förlorare:

– Nu blir det mycket svårare att bilda regering än innan Sánchez utlyste nyval.

– Det är ett bra resultat för PP men dåligt för Spanien och framtiden, tyckte Casado.

Snabb succé

Annons

Till vänsterblocket räknas PSOE, vänsteralliansen Unidas Podemos (från 42 till 35 mandat) och vänster-ekologiska koalitionen Más País som med 3 mandat är nykomling i kongressen.

Den första partiledaren att kommentera valresultatet var Pablo Iglesias från Podemos:

– Det är nu en historisk nödvändighet att skapa en stabil regering för att stoppa extremhögerns frammarsch.

– Vi sträcker ut handen till (tillfördnade premiärministern) Pedro Sánchez ännu en gång, sade Iglesias med målet att Unidas Podemos ska kunna bilda regering ihop med PSOE.

En segerrusig Santiago Abascal, Vox partiledare, talade länge inför jublande anhängare i Madrid. Nationalhymnen spelades och ropen "leve Spanien" skallade.

– För bara elva månader sedan hade vi inga platser i regionala, europeiska eller nationella parlament, sade han och påminde om Vox sensationella genombrott som gjort den spanska politiken ännu mer fragmentiserad.

– Vi kommer inte att svika er! sade Abiscal och lovade krafttag mot de separatistiska strävandena i Katalonien.

Oviss kohandel

Kongressen har 350 platser. Det krävs alltså minst 176 mandat för att få egen majoritet och dit når varken vänster- eller högerblocket. Därför är en minoritetsregering ledd av PSOE bästa stalltips, enligt spanska politiska bedömare på söndagskvällen.

Men hur Pedro Sánchez, som utlyste söndagens val sedan hans PSOE misslyckats med att bilda regering efter valet i april, ska lyckas få ihop en sådan konstellation och bryta dödläget i parlamentet återstår att se.

Efter valet nu ter sig uppgiften knappast lättare. Ånyo lär han få ägna sig åt kohandel med regionala partier, bland annat separatister från Katalonien, för att mycket eventuellt få ihop pusslet.

Valtrötta spanjorer

Annons

Katalonienkrisen har präglat spansk politik på senare år. Så också denna valrörelse. Sánchez har försökt undvika väljartapp högerut genom att skärpa sin tidigare mer dialoginriktade ton gentemot separatisterna i regionen.

Vox ser ut att ha tjänat mest på debatten med sin aggressiva inställning och drakoniska krav såsom att upphäva Kataloniens autonomi, förbjuda separatistpartier och fängsla regionpresidenten Quim Torra.

Söndagens nyval gäller också 208 platser i senaten (överhuset).

Valdeltagandet sjönk från cirka 76 till 70 procent. Detta var det andra valet i år och det fjärde på fyra år. Lägg därtill EU-val och regionala val och ingen kan förvånas över valtrötthet i en nation med 37 miljoner röstberättigade.

Segerrusiga Vox-anhängare i Madrid firar valframgången. Det högerradikala partiet är nu Spaniens tredje största.
Segerrusiga Vox-anhängare i Madrid firar valframgången. Det högerradikala partiet är nu Spaniens tredje största.Foto: Andrea Comas

Fakta

Valresultat

Preliminärt valresultat efter cirka 99 procent av rösterna räknade:

• Socialdemokratiska PSOE: 120 mandat (jämfört med 123 i valet den 28 april).

• Konservativa PP: 88 (66).

• Högerextrema Vox: 52 (24).

• Vänsteralliansen Unidas Podemos: 35 (42).

• Katalanska separatistpartiet ERC (vänster): 13 (15).

• Högerliberala Ciudadanos: 10 (57).

• Katalanska separatistpartiet JxCat (borgerligt): 8 (7).

• Baskiska nationalistpartiet PNV (mitten): 7 (6).

Bland övriga partier ligger mindre regionala nationalistpartier och separatistpartier kvar på ungefär samma nivåer som i april.

Flera nya små partier tar plats i kongressen (parlamentets underhus), till exempel den vänster-ekologiska koalitionen Más País och vänsterextremistiska antikapitalistiska CUP från Katalonien med 3 mandat vardera.

Källa: TVE

Fakta:

Nytt landskap sedan 2015

Politisk instabilitet har rått i Spanien sedan 2015 då två nya partier – Podemos och Ciudadanos – växte fram i kölvattnet av landets djupa ekonomiska kris och korruptionsskandaler.

Nykomlingarna gjorde slut på den maktväxlande dominans som socialdemokratiska PSOE och konservativa PP haft sedan demokratins återkomst på 70-talet.

Den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez utlyste söndagens val sedan hans PSOE misslyckades med att nå en regeringsöverenskommelse efter att ha försvarat sin position som största parti i valet i april, men utan att få egen majoritet.

Valresultatet sent på söndagskvällen tydde på att dödläget kommer att bestå, givet det svåra läget i parlamentet och partiernas motvilja – och ovana – att ingå pakter eller sluta större överenskommelser.

Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons