Annons
Nyheter

Spanien: Över 500 fall av övergrepp mot barn

En uppmärksammad utredning om sexuella övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan i Spanien visar att det finns minst 506 offer. Men det verkliga antalet offer befaras vara högre.
Spanien • Publicerad 12 mars 2022
Många av de misstänkta övergreppen skedde för mer än 30 år sedan. Arkivbild.
Många av de misstänkta övergreppen skedde för mer än 30 år sedan. Arkivbild.Foto: Nina Varumo / SvD / TT

Spanska katolska kyrkan har fått in totalt 506 rapporter om misstänkta sexövergrepp på barn, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Rapporterna är en följd av den första officiella utredning om sexövergrepp mot barn inom den romersk katolska kyrkan i Spanien. Den tillsattes 2020 efter att Vatikanen krävt att varje katolskt stift i världen ska ha ett rapporteringssystem för övergrepp. Spanska medier hade då avslöjat att det fanns 251 misstänkta pedofiler inom prästerskapet i den katolska kyrkan i Spanien.

Annons

Av de 506 anmälningarna som kommit in de senaste två åren har cirka 300 fall av övergrepp skett för mer än 30 år sedan. I 103 fall har den misstänkte förövaren hunnit avlida. Dessa fall kommer dock också att utredas.

Bland förövarna finns såväl präster och pastorer som medlemmar i katolska ordnar och lärare.

"Det här är det första steget för att läka smärtan hos offren" skrev Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter efter att rapporten presenterats.

Spanska medier, däribland El País, bedömer dock att det verkliga antalet offer sannolikt är mycket högre än 506.

I Spanien är runt 55 procent av befolkningen katoliker. Ungefär 1,5 miljoner barn studerar i någon av landets 2 500 katolska skolor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons