Nyheter

Somalisk al-Shabaabtrevare möts med misstro

En trevare om förhandlingar från terrorrörelsen al-Shabaab ifrågasätts av Somalias regering.
Regimen förbereder i sin tur en storoffensiv.
Somalia • Publicerad 7 januari 2023
Somalias regering förbereder storoffensiv mot terrorrörelsen al-Shabaab. Arkivbild.
Somalias regering förbereder storoffensiv mot terrorrörelsen al-Shabaab. Arkivbild.Foto: Ali Bashi/AP/TT

Terrorrörelsen al-Shabaab uppges ha föreslagit samtal med regeringen i Mogadishu. Det är i så fall första gången som extremiströrelsen med kopplingar till al-Qaida har föreslagit förhandlingar.

Utspelet kommer inför regeringens order om en militär offensiv mot al-Shabaab, en insats som betecknats som "totalt krig".

Rörelsen har inte kommit med någon egen kommuniké om förhandlingstrevare.

I över ett decennium har al-Shabaab genomfört riktade, omfattande och mycket dödliga terrorattacker i Somalia och i grannländer som Kenya.

Vid tillfällen har rörelsen även kontrollerat områden i främst mellersta och södra delarna av Somalia som är fortsatt svårt sargat efter inbördes strider och oro kombinerad med fattigdom och kaosartat samhällsstyre.

"al-Shabaab har efterfrågat öppna förhandlingar med Somalias regering, men det finns två grupperingar inom al-Shabaab", varnade biträdande försvarsminister Abdifatah Kasim.

– En grupp består av utländska medborgare, och en annan av somalier. De som är lokalmedborgare har rätt att förhandla. Utlänningar som invaderat vårt land har ingen rätt, och det enda alternativet för dem är att återvända till sina hemländer, fortsatte Kasim i en kommentar inför journalister i huvudstaden Mogadishu.

Möjligheter till en politisk lösning ter sig dock små då terrordåd fortsätter att skörda många dödsoffer. I veckan dödades minst 35 personer i koordinerade bombdåd i mellersta Somalia, och en attack i oktober i Mogadishu krävde över 120 dödsoffer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.