Annons
Nyheter

Soldater sätts in mot ebola-epidemi

Soldater sätts nu in i Sierra Leone och Liberia för att hejda spridningen av det dödliga ebolaviruset.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2014
Foto: 

Enbart vårdpersonal och mattransporter ska släppas in och ut ur de värsta smittozonerna.

750 soldater är på väg i konvojer till Liberias sydöstra skogsområden för att sätta upp karantänområden, rapporterar Reuters. På andra sidan gränsen till Liberia spärrar polis av vägar för att stoppa spridningen av blödarfebern, som också skördat liv i Nigeria och i Guinea där utbrottet började i februari. Skolor stängs och offentliga möten förbjuds. Liberias regering har meddelat att alla som vänder sig till en vårdcentral ska behandlas som misstänkta smittbärare.

Annons

Ödelagda gator

I Sierra Leones huvudstad Freetown är gatorna kusligt tysta medan radion informerar om sjukdomssymptomen, berättar Reuters korrespondent.

Världshälsoorganisationen WHO förbereder en krisinsats för 700 miljoner kronor och håller akuta överläggningar med biståndsgivare.

Omfattningen på utbrottet har gjort att Läkare utan gränser, den organisation som brukar hantera ebola, för första gången inte klarat av att bemöta alla nya smittohärdar. Hälsomyndigheterna i Västafrika har i sin tur lamslagits av smittan som enligt WHO hittills dödat 887 personer.

Panikslagen befolkning

Bristande kunskaper och undermålig utrustning har orsakat nya utbrott på sjukhus, vilket spätt på en redan akut brist på vårdpersonal och avskräckt många från att söka hjälp. Lokalbor har attackerat hjälparbetare och hotat att bränna isolerade avdelningar. Få har velat gräva gravar till de döda, vilket lett till att Liberia nu börjat bränna kropparna, enligt BBC.

Ebola smittar bara via kroppsvätskor, men i slutskedet av sjukdomen drabbas ofta patienter av svåra blödningar, kräkningar och diarréer vilket kan smitta vårdpersonal som inte bär heltäckande skyddsdräkt och noggrant följer hygienrutiner.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons