Annons
Nyheter

Sökande efter överlevande vid vrak

Vid halv tio-tiden på lördagsmorgonen bekräftades att vrakdelar från det försvunna Herculesplanet hade hittats, utspridda över ett större område. Nu pågår ett intensivt sökande efter överlevande.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2012
Foto: JRCC ONLINE

– Ett hundratal man söker nu efter överlevande i området där vrakdelarna hittats, sade Håkan Alsterlind, områdeschef på polisen, vid en presskonferens i Nikkaluokta vid tio-tiden.

Enligt polisen finns två bekräftade platser där vrakdelar hittats – öster och väster om Kebnekaisemassivet, på Rabots glaciär och på Björlings glaciär. Ett tiotal poliser och lika många fjällräddare ingår i den personal som söker efter överlevande, tillsammans med militärer från det norska och svenska försvaret. Området kring Kebnekaise fjällstation har spärrats av och inga massmedier tillåts komma närmare än cirka en kilometer från stationen.

Annons

Vädret sämre

Området som genomsöks, på marken och från luften, sträcker sig från 1 500 metes höjd upp till cirka 2 000 meter.

– Det är ett massiv med en topp och det är på bägge sidor av massivet som vi söker, sade Håkan Alsterlind.

– Men det är svårjobbat, det har blåst och snöat ända till klockan fyra i natt, det är mycket snö som har drivit och det är stor lavinrisk där.

På förmiddagen försämrades vädret igen och kraftig blåst gjorde att fjällräddningsgruppen begärde evakuering.

Det var markpatruller som gjorde fyndet av vrakdelarna. Flygräddningstjänsten avslutar därmed sitt uppdrag och överlämnar ärendet till polismyndigheten i Norrbotten, som ansvarar för Fjällräddningstjänsten. Polisen ska söka efter och dokumentera ytterligare fynd samt göra en teknisk undersökning. Samtidigt har Statens haverikommission (SHK) en utredningsgrupp på plats som ska arbeta med att utreda orsaken till olyckan.

Höll i vrakbit

Fjällguiden Erik Sarri, Nikkaluokta, har bistått militären med kunskap om Kebnekaiseområdet under sökinsatsen. Han har sett två av de vrakfynd som gjorts och hållit i det ena.

– Den ena biten såg ut som skumgummi, ungefär tio centimeter bred och en längd som var något större. Den var lite avlång och sönderriven, den andra delen var ett kardborreband kan man säga.

Det avlånga skumgummiliknande fyndet höll han i.

Annons

– Det luktade flygfotogen, man kände lukten.

TT: Vad tänkte du när du höll i den?

– Faktiskt så kändes det overkligt. Första timmarna av det här trodde jag det här var en övning med dåligt slut, varför säger ingen till. För ett Herculesplan ska inte försvinna. Men sedan när man såg de här delarna så, nej, det känns overkligt än i dag, säger Erik Sarri.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons