Sockret hotar hjärtat
En slutsats är bland annat att den som dricker en burk läsk om dagen ökar sin risk för hjärtdöd med en tredjedel.
Överfört på sockerkonsumtionen här i landet skulle en stor grupp svenskar ha en tredjedels förhöjd risk att dö i hjärtsjukdomar.
Studien är den största i sitt slag med drygt 10 000 personer som följts upp över 14 år. Resultaten är publicerade i den medicinska tidskriften Jama.
När en människa får i sig mer än 10 procent av all energi från tillsatt socker – socker som inte finns naturligt i exempelvis frukt – börjar risken öka mätbart.
Kommer 17 procent av energin från sådant socker är risken 38 procent högre jämfört med dem som har ett sockerintag på 8 procent. Eller – står sockret för en tredjedel av energin blir risken för hjärtdöd fyrdubblad.
Enligt de senaste nordiska näringsrekommendationerna bör nivån av tillsatt socker ligga under 10 procent. Då föreligger ingen ökad risk för hjärtat, kommer den amerikanska studien fram till.
Nyttig mat är dyrare och mindre tillgänglig än onyttiga livsmedel. Att välja frukt och bär kan bli tre gånger dyrare än godis och glass per kalorimängd. Det skriver tio läkare på Dagens Nyheters debattsida.
De har bildat föreningen Läkare för framtiden, med syfte att sprida kunskap om kostens betydelse för hälsan. De föreslår bland annat att hälsosamma livsmedel som grönsaker, frukt, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön ska momsbefrias och subventioneras.
Bara 16 procent av vårt genomsnittliga kaloriintag utgörs av hälsobringande livsmedel, trots att sådan kost skulle minska folksjukdomar som stroke, cancer och diabetes drastiskt, skriver de.