Annons
Nyheter

Socker på vägarna minskar rosten

Om vägsalt blandas med hälften socker, minskar rostangreppen på fordonens zinkytor med hälften. Utsläppen av tungmetall från vägsaltet till naturen minskar också. Det visar prov som Vägverket utfört i Värmland.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2008

Under tre vintrar har Vägverket testat sockerblandat vägsalt på riksväg 62 nära Hagfors. I år görs testerna på mindre vägar. Hittills har effekterna visat sig var goda på flera områden, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Förutom de minskade rostangreppen och mindre utsläpp håller blandningen också längre, och vägen torkar upp snabbare.

Annons

– Därmed behöver vi inte köra ut lika många gånger, säger projektledaren Göran Gabrielsson till NWT.

Ett problem är att socker är cirka sex gånger dyrare än salt. EU har nekat Vägverket att få importera industrisocker. Därför används nu vanligt socker.

Ett annat krux är att älgar gillar att slicka i sig såväl salt som socker, och kan tänkas bli extra lockade av Vägverkets blandning. På Skansen i Stockholm testas att blanda ett extrakt av granbark i sockersaltlösningen för att hålla älgar på avstånd. Djuren gillar inte lukten från extraktet.

Nu hoppas de testansvariga i Värmland på en rejälare vinter. Hittills har man bara kunnat testa sin blandning en gång denna säsong.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons