Annons
Nyheter

Snusande kan öka risk för spädbarnsdöd

Snusande under graviditeten tycks öka risken för plötslig spädbarnsdöd, enligt en ny svensk studie, där nikotinet pekas ut som det farliga.
Kvinnor som vill bli gravida borde rådas att avstå från alla nikotinprodukter – inte bara tobak, tycker forskaren Anna Gunnerbeck.
Hälsa • Publicerad 9 februari 2023
Det tobaksfria vita snuset har blivit populärt bland unga. Arkivbild.
Det tobaksfria vita snuset har blivit populärt bland unga. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

– Det är extra viktigt med tanke på att det lanseras diverse nikotinprodukter som många använder för att de anses vara mindre farliga, säger Anna Gunnerbeck, som är barnläkare och forskare vid institutionen för Medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.

Hon är en av forskarna bakom en ny studie som omfattar två miljoner barn födda i Sverige åren 1999–2019. Eftersom alla kvinnor som skrivs in på mödravården får svara på om de röker eller snusar kunde forskarna följa upp hur detta påverkar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Annons

Det har länge varit känt att rökning under graviditeten ökar risken att drabbas av tillståndet, men det har varit oklart hur snus och andra nikotinprodukter påverkar.

Snus allt populärare

Enligt resultaten som publiceras i tidskriften Pediatric Research, var risken tre gånger högre om mamman snusade än om hon inte använde tobak alls. Det motsvarade ungefär samma riskökning som om den blivande mamman röker upp till nio cigaretter om dagen.

– Men på individnivå är risken fortfarande väldigt låg eftersom plötslig spädbarnsdöd är så ovanligt, säger Gunnerbeck.

Snusandet har varit på frammarsch de senaste åren, särskilt bland unga kvinnor.

Forskarna hade dock ingen information om hur mycket kvinnorna i studien snusade, och vet därmed inget om vilken dos nikotin som påverkar fostret. Den här typen av studier kan heller inte slå fast ett orsakssamband.

– Men resultaten talar för att nikotin under graviditeten inte är ofarligt och bidrar till ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, eftersom det är det gemensamma ämnet i tobak och snus, säger Anna Gunnerbeck.

Vitt snus

I dag avråds kvinnor som är gravida, eller vill bli det, från att använda tobak, medan det inte finns några allmänna råd kring andra nikotinprodukter, enligt Gunnerbeck.

Samtidigt har utbudet av olika nikotinprodukter, som framställs som ett bättre alternativ för hälsan än cigaretter, vuxit kraftigt – där exempelvis vitt nikotinsnus blivit populärt bland unga.

– De här produkterna är visserligen bättre för hälsan generellt sett än att röka. Men när det gäller effekterna som vi ser på fostret tror vi att det beror på nikotinet – och på så vis är nikotinprodukterna absolut inte ofarliga, säger Anna Gunnerbeck.

Fakta: Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd innebär att barnet avlider, oftast under sömnen, utan att det finns en uppenbar orsak.

Trots att det är väldigt ovanligt är det vanligt att känna en oro för att det ska hända ens barn. Det finns faktorer som minskar risken betydligt:

Låt barnet sova på rygg.

Använd inte nikotin under graviditeten eller när barnet är fött.

Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varm och kan röra sig när hen sover.

Barn som är yngre än tre månader sover säkrast i egen säng.

Amma om det är möjligt.

Barnet kan använda napp när hen ska sova.

De råd som har störst betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd är att låta barnet sova på rygg, att låta bli att röka och att se till att barnets ansikte är fritt.

Källa: 1177

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons