Annons
Nyheter

Snösmockan drabbade Gotland – SMHI varnar

Det har snöat rejält under natten. Och blåst.
Värst drabbat är delar av Gotland och Svealandskusten – som haft hårda vindar och riklig nederbörd.
Väder • Publicerad 13 december 2022
Nattens snöoväder över Gotland väntas dra vidare under morgonen.
Nattens snöoväder över Gotland väntas dra vidare under morgonen.Foto: Johan Hallnäs

Upplandskusten samt delar av Gotland har enligt SMHI haft vindar på mellan 20 och 30 meter per sekund under natten mot tisdagen. I vissa områden har över 20 centimeter snö fallit.

Redan i måndags utfärdade SMHI vädervarningar för Gotland och östra Svealand. Varningarna gällde både hård vind och kraftig nederbörd – och kommer att ligga kvar under tisdagen.

Mer snö på väg in

Annons

– Snöfallet håller på att lämna Gotland, men framför allt norra halvan av Stockholms län och de ostliga delarna av Uppsala län kommer fortsatt få kraftig vind och snö under dagen, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI.

Mellansveriges kustområde har under tisdagsmorgonen haft kraftig vind, som kommer avta under dagen. Mot kvällen väntas dock ett nytt snöfall dra in från västkusten i riktning mot Stockholmsområdet.

– Det snöfallet är på väg in från Strömstad. Men då handlar det inte alls om samma mängder, kanske en halv centimeter snö i timmen, säger Erik Höjgård-Olsen.

Trafikverket: "Väldigt halt på sina ställen"

Trots kraftig vind beskriver Trafikverket natten och morgonen som "lugn" i mellersta Sverige. Tågtrafiken rullade som planerat, och myndigheten hade vid 8.30 ännu inte valt att avråda bilister från att ge sig ut på vägarna.

Enligt Trafikverket är det oklart hur väglaget kommer att utvecklas under tisdagen.

– Vi har inte gått ut med någon officiellt varning, men vi får se om vi gör en annan bedömning senare, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

– Just nu är det nästintill gissningsleken var väglaget blir som värst, det blir sannolikt stora lokala skillnader.

Trots att Trafikverket avvaktar med en varning bör trafikanter resa med goda marginaler, enligt Bengt Olsson.

– Framför allt i Svealand är det halt, väldigt halt, på sina ställen. När vi har temperaturer på cirka fem minusgrader och kraftig blåst så poleras vägytorna. Till och med saltet vi lägger ut kan blåsa bort, säger Bengt Olsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons