Annons
Nyheter

Snökaoset i resten av landet - minut för minut

Helgens kraftiga snöfall har ställt till med mycket stora svårigheter runtom i landet.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2010

Här presenteras ett axplock ur TT:s nyhetsskörd:

(02.54) Stora störningar för tåg och T-bana

Annons

Tågtrafiken får fortsatta problem under en stor del av veckan, framför allt i Stockholm, där dessutom all tunnelbanetrafik ovan jord ställs in på måndagen.

Banverket kallar in all tillgänglig personal för att få bukt med de störningar som snön orsakat. Trots det bedöms tågtrafiken får fortsatta problem under en stor del av veckan.

(06.31) Totalstopp i Hallsberg

Just nu är det totalstopp i tågtrafiken förbi Hallsberg vilket drabbar bland annat västra stambanan och trafiken mellan Stockholm och Göteborg. Orsaken anges vara stora problem med växlarna och att det är 25 grader kallt.

Tågtrafiken på de stora pendlarlinjerna i Göteborg, Kungsbacka–Göteborg och Alingsås–Göteborg kommer att gå men med glesare trafik.

I Skåne går trafiken bra men problem väntas under dagen. SMHI varnar för kraftig blåst och snöfall.

Tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm väntas rulla på som vanligt under dagen, uppger Banverkets presstjänst.

(07.39) Bussarna räcker inte till i Stockholm

Pendeltågen i Stockholmsregionen går just nu men med stora störningar och utglesad trafik.

Sorgebarnet är tunnelbanan.

Annons

– Det som skapar problem för tunnelbanan är i första hand isbeläggning på spåren, dels blir det halt och bromsarna tar skada och fungerar sämre, och dels blir det sämre strömförsörjning, säger Maria Adolfsson på SL:s presstjänst till TT.

Under dagen kommer tunnelbanan köras på under jord men utomhustrafiken ersätts med bussar.

– Men bussarna räcker inte till. Ett fullastat tunnelbanetåg tar 1 500 personer, det är svårt att ersätta med bussar. Därav kaoset, säger Maria Adolfsson.

(07.49) Mindre förseningar i flygtrafiken:

Luftfartsmyndigheten LFV skriver på sin hemsida att snövädret kan orsaka vissa störningar. Det har varit mindre förseningar under morgonen, uppger LFV:s presstjänst.

På hemsidan rekommenderar man alla resenärer att kontrollera aktuella ankomst- och avgångstider för respektive flygplats.

(07.56) Tak till grisstall rasade

Taket till ett grisstall i Lindärva söder om Lidköping rasade nu på morgonen. Enligt SOS Alarm ska det finnas omkring 350 djur i stallet. Ingen människa ska ha skadats.

(07.57) Snövarning i Skåne

I Skånes västra delar började det snöa vid sex-tiden på måndagsmorgonen och knappt två timmar senare hade polisen tre trafikolyckor inrapporterade. På E 6 vid Landskrona körde en bil in mitträcket, och på ringvägarna runt Malmö inträffade två kollisioner som vållade störningar i trafiken. Det är oklart om de senare olyckorna vållat personskador.

Annons

SMHI har utfärdat en varning klass 1 för Skåne, där det väntas cirka en decimeter nysnö i kombination med friska vindar.

(08.45) 700 grisar drabbade när grisstall rasade

Enligt polisen finns cirka 700 grisar i det rasutsatta grisstallet i Lindärva. I nuläget verkar det som att alla lever.

Hela taket har rasat ned och lagt sig ovanpå boxarna. Inga personskador har uppstått.

(09.06) Bra läge på de stora vägarna

Det ser bra ut på alla stora vägar i landet, enligt Vägverket. Inga allvarligare olyckor är rapporterade än så länge.

– Men det kan vara besvärligt på mindre vägar där det blåser igen och driver, till exempel på Österlen och Öland, säger Thomas Andersson, på Vägverkets presstjänst.

Han berömmer landets alla snöröjare som lyckats hålla jämna steg med snön och hunnit ploga upp alla större vägar.

(09.58) Willys i Falkenberg stängs

Willys i Falkenberg hålls stängt. På morgonen hörde personalen hur det knakade till i taket.

Annons

– Vi kunde konstatera sprickor vid taket och sättningar i vissa delar av byggnaden. Men vi kunde inte bedöma om det fanns någon rasrisk. Det blir en sak som fastighetsägaren måste avgöra, säger räddningstjänstens insatsledare, Lars-Göran Bengtsson, till TT.

Just nu håller fastighetsägaren på att ta bort snön från taket för att lätta på trycket.

(10.01) Nedfallen balk blockerar Stockholmstrafik

Een ett ton tung stålbalk föll ner över Värmdöleden mitt under rusningstrafiken. Olyckan inträffade vid åtta-tiden i höjd med Henriksdal på vägbanorna i östlig riktning, mot Värmdö.

– Det var en lastbil som var för hög och som rev ner en stor vägportal som går över två körbanor. Det orsakade långa köer, säger Ulf Lindgren vid Stockholmspolisen.

För att få undan balken var man tvungen att kapa den i flera delar. Men trafiken har nu börjat rulla på igen, enligt Ulf Lindgren.

Många bilister har fått problem med kokande motorer i kylan.

(10.44) Lear-anställda i Trollhättan fick gå hem

På grund av rasrisken fick de anställda på Lear Corporation i Trollhättan vända hemåt när de kom till arbetet i dag, uppger tidningen TTELA på nätet.

Det rör sig om cirka 120 personer.

Annons

– Vi skottar av taket igen för att minimera riskerna, och har skickat hem de anställda, säger platschefen Susanne Lundgren till TT.

I morgon ska de vara tillbaka på jobbet igen.

(11.49) Samordningsmöten och analyser

Konsekvenserna av de senaste dagarnas kraftiga snöfall och kyla snö följs noga av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi hade samordningsmöten i fredags och lördags med aktörer som SMHI, berörda länsstyrelser och myndigheter med ansvar för infrastruktur och samhällsviktiga funktioner som Banverket, SJ och elbolagen, säger Anna Nyman, chef för MSB:s samordningsenhet.

Myndigheten analyserar nu vilka konsekvenser den senaste tidens kaos i tåg- och annan kollektivtrafik kan få för samhället de närmaste dagarna.

– Just nu ligger vi på en hög energiförbrukning, frågan är hur mycket energisystemet tål om det blir kallare. Och om det blir ett väderomslag och kommer blöt snö får det förmodligen konsekvenser för elförsörjning, teleförbindelser och tak, säger Anna Nyman.

(12.03) Sjöfarten på Vänern står still

Sjötrafiken till och från Vänern står still på grund av att Järnvägsbron i Trollhättan inte kan öppnas. Just nu berörs tretton fartyg. Avhjälps inte problemet i dag tillkommer ytterliare två fartyg. Det motsvarar 1 700 långtradare med släp, enligt Ingvar Dyberg på Sjöfartsverket. Det är osäkert när bron kan börja fungera igen.

(12.17) Reinfeldt missnöjd med vinterkrisen

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt är missnöjd med hur Sverige inte klarar en sträng vinter, men lindar in sin kritik i mjuka formuleringar.

– Jag förstår många människors irritation. Vi är ju i vårt land, som är väldigt geografiskt vidsträckt, beroende av att kommunikationer fungerar. Många har byggt upp sina liv på att kunna resa och bo en bit ifrån. Och nu fungerar det inte, säger Reinfeldt i samband med ett besök hos kvinnliga företagare i Leksand.

(12.24) Förskolor i Halland hålls stängda

På grund av takrasrisk har flera förskolor i Halmstad stängts. Barnen har flyttats till ersättningslokaler tills taken på förskolorna har skottats, rapporterar lokala medier.

Förskolorna hålls stängda tills säkerheten kan garanteras.

Det massiva snöandet har också ställt till det i Varberg. Där evakuerades 25 anställda på en godsterminal vid 11-tiden sedan anställda hört hur taket börja knaka och knäppa, uppger Sveriges Radio Halland.

I Båstad stängdes idrottshallen sedan vatten läckt in. För att få en överblick av skadorna måste all snö bort från taket. Även ett område runt byggnaden har spärrats av.

Ishallen i Olofström kan också komma att stängas om det kommer mer snö. Enligt Sveriges Radio Blekinge ligger det 450–500 ton snö på taket. Om snöandet fortsätter kan det bli farligt att vistas i hallen.

(13.03) Många skolor och hallar stängda i väst

Flera kommuner håller förskolor och skolor stängda efter snövädret. Orsakerna är att man inte kan garantera barnens säkerhet på grund av snö och is på taken. En del ingångar har varit blockerade av snödrivor.

Annons

Skolskjutsarna kan heller inte köra som vanligt.

Bland de kommuner som har skolor och förskolor stängda på måndagen finns Tjörn, Trollhättan, Lilla Edet, Kungsbacka, Halmstad, Mark, Mariestad och Lidköping.

Idrottshallar är också stängda i många kommuner, till exempel Jönköping, Falkenberg, Borås, Ulricehamn, Vårgårda, Vara, Grästorp, Mölndal, Vänersborg och Alingsås.

Efter skottning och besiktning av taken avgör kommunerna när anläggningarna kan öppnas igen.

(13.40) Galleria i Jönköping stängs

Delar av affärsgallerian Juneporten i centrala Jönköping har stängts av eftersom riskerna för takras anses vara för stora rapporterar SVT Jönköpingsnytt. Sedan tidigare håller kommunen alla idrottshallar stängda.

I Åmål fick alla runt 460 elever och personal på Kristinebergsskolan gå hem på förmiddagen på grund av takrasrisk. Det var främst taken på matsalen och gymnastiksalen som var i farozonen rapporterar Sveriges Radio Väst.

(13.50) IAC-anställda fick gå hem

Företaget IAC i Färgelanda stoppade i dag produktionen på grund av oro för att snömängderna ska få taket att rasa. De anställda fick gå hem.

– Vi har kallat in expertis som ska bedöma om fara finns för ras. Vi har också satt igång att skotta taket, säger företagets vd Stefan Toreld till Bohusläningen på nätet.

Annons

Företaget är underleverantör till fordonsindustrin.

(14.05) Grisar kvar i rasdrabbad byggnad

Arbetet med det rasdrabbade grisstallet i Lindärva utanför Lidköping pågick ännu på eftermiddagen. Man röjer och stabiliserar resten av byggnaden för att komma åt att evakuera de omkring 700 grisarna.

– Det är ungefär halva taket som har rasat ner och lagt sig på boxarna, säger Thomas Thorsell, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Lidköping.

Hur det har gått för grisarna är oklart.

– Men man tror att så gott som alla är vid liv.

(14.39) Halmstad vill låna försvarets snöskyfflar

Halmstad kommun har begärt hjälp av försvarsmakten för att få undan all snö. Kommunen vill låna 200 snöskyfflar från LV6, och denna förfrågan behandlas nu av Arméns tekniska stab i Stockholm.

– Vi ska vara ett stöd för samhället när det behövs, säger Joachim Bergqvist, tf stabschef på LV6 till TV4 Nyheterna Halland.

Några värnpliktiga kan han dock inte låna ut till snöskottningen. De har sportlov just nu.

Annons

(15.02) 20-tal hallar stängda i Göteborg

Efter en inventering av snöläget på taken beslutade idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg i dag att stänga ett 20-tal idrottsanläggningar, bland annat Ruddalens skrinnarhall, Slottskogshallen, Lundbybadet, Askims ishall och Hammarkullehallen.

Anläggningarna stängs i förebyggande syfte för att man ska kunna få bort all snö och is.

(15.18) Idrottshall i Linköping utrymd

En idrottshall i Linköping utrymdes på eftermiddagen på grund av risken för takras. Snöröjare finns nu på plats för att undersöka hur snön kan tas bort.

– Vi ser att taket sjunkit ner en bit och man vill inte riskera någonting så vi stänger, säger Per Svedberg på Linköpings kommun till Sveriges Radio Östergötland.

(16.04) SJ skyller på politiker

Vid en presskonferens på måndagen sade Jan Forsberg, statliga SJ:s vd, att bolaget redan 2005 varnat regeringen för en situation som dagens. Han lade över en del av ansvaret för kaoset på regeringen.

– Jag tycker inte att politikerna har gjort tillräckligt, säger Forsberg.

TT: Men hur kan det komma sig att tågen inte fungerar i ett land som Sverige under vintern?

Annons

– Järnvägsnätet i Sverige har inte underhållits som sig bör. Sverige är det land i Europa som är näst sämst på att sätta av medel för att löpande underhålla spåranläggningar, svarar Forsberg.

TT: Nu strömmar det in klagomål från resenärer som inte fått information eller fått fel information?

– Vi kan bara konstatera att för så här extrema situationer så räcker inte vår organisation till i önskvärd omfattning, men det ska vi se över.

Forsberg pekar också på att Banverket har ansvar för spåranläggningarna och att en stor del av problemen beror på igenfrusna växlar samt dålig kapacitet för att ploga spår och bangårdar.

TT: Men när kan vi förvänta oss att trafiken flyter normalt igen?

– Vi kan tyvärr inte säga det ännu så länge.

(16.17) Snön stänger posten i Nyköping

Runt 20 000 hushåll i Nyköpingstrakten blev utan post på måndagen sedan postterminalen utrymts på morgonen. Orsaken var snön och en befarad rasrisk. Enligt postledningen ligger det en meter snö på taket som har börjat svikta, rapporterar Sveriges Radio Sörmland.

(16.19) Tolgfors vill fråga MSB

Försvarsminister Sten Tolgfors (M), som är den i regeringen som ansvarar för krisberedskap i samhället, vill att Myndigheten för samhällsskydd och krisberedskap (MSB) ska följa upp det kaos som snöovädren och kylan har orsakat i framförallt kommunikationerna.

Annons

– Det finns anledning för mig att ställa frågan till MSB om vilka slutsatser de drar av hur snöovädret har hanterats, säger Tolgfors till TT på telefon från Kallax flygplats i Luleå.

Tolgfors tog sig, utan större problem från Stockholm till Luleå för vidare transport till Arvidsjaur på måndagen. Han var, lämpligt nog på visit hos Jägarbataljonen i Arvidsjaur för att studera hur verksamhet kan fungera i subarktiskt klimat.

Tolgfors säger att meteorologerna får avgöra om vädret i stora delar av Sverige den här vintern har varit extremt.

– Det är ansvarsprincipen som gäller, den som ansvarar för att en verksamhet fungerar till vardags gör det också i utsatta situationer, säger han.

– Det måste finnas tillförlitlighet och robusthet i systemen.

(16.34) Några grisar har kunnat evakueras

Cirka 80 av de omkring 700 grisar som hamnat under ett nedrasat tak i ett grisstall utanför Lidköping har evakuerats. Det är smågrisar som transporterats till ett annat grisstall.

Ödet för 350 av grisarna är att slakten tidigareläggs. Transport sker till ett slakteri i Skåne under tisdagen. Det är oklart hur många av de resterande cirka 270 grisarna som har klarat sig.

– Jag tror de flesta har överlevt, men problemet är att vi inte kommer in med vatten och mat, säger Magnus Areflykt, räddningsledare vid räddningstjänsten i Lidköping till TT.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons