Annons
Nyheter

Snart kan vaccin mot RS-virus finnas på plats

Snart kan vi ha vaccin mot RS-virus, som drabbar de allra yngsta barnen. Flera vaccin är under utveckling.
Samhälle • Publicerad 4 december 2022
I nuläget finns det inget vaccin mot RS-virus, och barnfamiljer tvingas varje år söka sjukhusvård till följd av viruset. Men flera vaccin är under utveckling. Arkivbild.
I nuläget finns det inget vaccin mot RS-virus, och barnfamiljer tvingas varje år söka sjukhusvård till följd av viruset. Men flera vaccin är under utveckling. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Johanna Rubin, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Johanna Rubin, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.Foto: Lena Katarina Johansson

– Det skulle betyda jättemycket för barnen och för vården, säger Johanna Rubin på Folkhälsomyndigheten.

Förra årets RS-säsong var ovanligt tidig och ovanligt tuff. Totalt fick 244 personer intensivvård i Sverige. Årets säsong har ännu bara börjat.

Annons

Samtidigt pågår just nu ett intensivt arbete med att få fram vaccin mot viruset.

Även om dödsfall är mycket ovanligt i Sverige behöver relativt många små barn varje år få sjukhusvård.

Nytt läkemedel godkänt

I dag finns ett läkemedel mot RS-virus som endast ges till barn i vissa riskgrupper i Sverige. Det är en dyr antikroppsbehandling som måste ges en gång i månaden för att ha effekt.

I början av november i år godkände dock EU-kommissionen en ny antikroppsbehandling från Astra Zeneca och Sanofi, som ska kunna ges till en bredare grupp bebisar i en enda dos inför RS-säsongen.

Dessutom testas just nu en rad vaccin mot viruset. Flera av dem riktar in sig på äldre, som även de riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.

Ges till gravida

Läkemedelsföretaget Pfizer tar fram ett vaccin som ska ge ett skydd till nyfödda.

Vaccinet ges till den blivande mamman när hon är gravid. Barnet föds då med antikroppar. Det fungerar på samma sätt som vaccinet mot kikhosta, som så sent som i somras rekommenderades till gravida i Sverige.

I Pfizers fas tre-studie, vilket är den sista studien innan ett eventuellt godkännande, fick barnet ett skydd på 82 procent under de första tre levnadsmånaderna om mamman vaccinerats. Därefter sjönk skyddet.

Johanna Rubin är utredare på Folkhälsomyndigheten och själv barnläkare.

– Barnläkare generellt har verkligen väntat på en produkt mot RS-virusinfektion. Nästan halva avdelningar på sjukhusen kan vara fulla med barn med RS under vintern. Det vore en stor nyhet om det kommer ett vaccin, säger hon.

Annons

Johanna Rubin tror inte att ett vaccin mot RS-virus är så långt bort.

– Utvecklingen av RS-viruspreparat är prioriterat. Men minst ett par år tar det nog i alla fall, säger hon.

Fakta: Några vaccinkandidater mot RS-virus

Pfizer:

Företaget utvecklar ett vaccin för äldre och ett vaccin för yngre barn där den blivande mamman får vaccinet. I en fas 3-studie från början av november i år var skyddet mot allvarlig sjukdom 81,8 procent under barnets första tre månader efter att kvinnan vaccinerats när hon var gravid. Därefter sjönk skyddet, till knappt 70 procent fram till att barnet var sex månader gammalt.

GSK:

Företaget testar ett vaccin för personer över 60 år. En fas 3-studie från oktober i år visade att vaccinet var 82,6 procent effektivt mot infektion av RS-virus. Blekinge tekniska högskola (BTH) är involverade i arbetet med GSK:s viruskandidat.

Några andra läkemedelsföretag som testar vaccinkandidater mot RS-virus är: Janssen, Moderna, Merck och Bavarian Nordic.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons