Annons
Nyheter

Smugglade in 60 kilo partydrog – åtalas

Tidigare har tullen stoppat ett par kilo här och där av partydrogen "kristall" som skickats till Sverige via posten.
Men i fjol gjordes ett rekordbeslag vid Öresundsbron – gömt i en lastbil hittades närmare 60 kilo av drogen och nu åtalas chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.
Brott • Publicerad 3 mars 2023
Nätdrogen 3-CMC som kallas för "kristall". Arkivbild.
Nätdrogen 3-CMC som kallas för "kristall". Arkivbild.Foto: Tullverket/TT

Sommaren 2021 varnade Tullverket för ett ökat inflöde till Sverige av den syntetiska drogen 3-CMC – kallad "kristall" – i postförsändelser. Via ett klick på nätet kan svenskar beställa drogen eller någon av dess kemiska varianter direkt hem i brevlådan.

I fjol gjorde dock tullen ett rekordbeslag av 3-CMC på Lernacken vid Öresundsbron. I en tyskregistrerad lastbil hittades 59,8 kilo "kristall".

Fördubbling av beslag

Annons

"Beslaget på nästan 60 kilo visar på en ny trend och att det finns mycket pengar att tjäna på den här drogen som främst vänder sig till yngre missbrukare. Vi uppskattar att den här mängden hade räckt till runt 300 000 doser", säger Erik Friberg, chef på tullkriminalen i södra Sverige, i ett pressmeddelande.

Totalt i fjol beslagtog tullen 67,4 kilo "kristall", vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2021 då närmare 29 kilo togs i beslag.

"Drogen är svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. Därför är det extra allvarligt att den marknadsförs som en partydrog", säger Erik Friberg.

Över 90 kilo narkotika

I den aktuella lasten hittades även drygt 18 kilo amfetamin, 22 kilo hasch och fem kilo cannabisolja. Nu åtalas den 36-årige chauffören från Italien för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Mannen nekar till brott, men mannens dna har hittats på väskor och kartonger där narkotikan låg. Lasten i sig var i övrigt helt laglig och bestod av plast- och metallvaror från Tyskland som företag i Halmstad hade beställt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons