Annons
Nyheter

SMHI varnar: Kraftigt snöfall och blåst

Ett rejält snöfall väntas dra in över delar av södra Sverige under onsdagen och torsdagen. SMHI har utfärdat orangea och gula varningar.
Väder • Publicerad 3 januari 2023
Vind i kombination med snöfall som kan orsaka begränsad eller mycket begränsad framkomlighet på vägarna.
Vind i kombination med snöfall som kan orsaka begränsad eller mycket begränsad framkomlighet på vägarna.Foto: Johan Hallnäs/TT

Planerar du att ge dig ut på vägarna i de södra delarna av landet gäller det att se upp. Ett kraftigt snöfall som väntas dra in kan ställa till det i trafiken.

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall som gäller i norra Götaland hela onsdagen. Gula varningar gäller även för norra Bohuslän, södra Svealand, delar av Västra Götalands län och inre Småland.

Annons

– Det är fyra separata varningar som täcker olika områden, men ungefär under samma tidsperiod. Och det är samma vädersystem som drar in och berör alla, säger Marcus Letalick, meteorolog på SMHI.

Även torsdagen

Sammanlagt gäller snövarningar för ett område som sträcker sig från Stockholm och Torsby i Värmland och söderut ner till Växjö och norr om Göteborg under onsdagen. Varningarna för södra Sveland, norra Götaland och norra Bohuslän gäller även under torsdagsförmiddagen.

– Snöfallet pågår med start under onsdag morgon och under hela onsdagen och in på torsdagen. I resten av Götaland faller också nederbörden, men då som regn.

I norra Götaland, där orange varning råder, väntas 15–30 centimeter snö. SMHI varnar för att det kan blir mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av halka, snömodd och dåligt sikt. Det är även sannolikt att det blir elbortfall i områden med luftburna ledningar, vilket också påverkar mobilnät.

Dålig sikt

I övriga områden väntas 5–15 centimeter snö.

– Det väntas bli mer besvärligt i trafiken i områden med orange varning än i de med gula varningar. Det gäller även för de som vill åka med buss eller tåg, som kan riskera att bli inställt, säger Marcus Letalick och tillägger:

– Det är dessutom en varning för vind i kombination med snöfall, vilket kan göra att det blir dålig sikt i trafiken.

På grund av det väntande snövädret kommer flera tåg att ställas in, rapporterar SVT Jönköping. Från lunchtid på onsdagen och ett dygn framåt ställs alla tåg in exempelvis på sträckan Linköping–Kalmar och från Nässjö till Eksjö samt Vetlanda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons