Annons
Nyheter

SMHI varnar för snöoväder i sydost

Ett nytt snöoväder riskerar att ställa till med nya problem i delar av södra Sverige i eftermiddag och i morgon bitti.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2010

SMHI har utfärdat en så kallad klass 1-varning, den mildaste varningsklassen, för östra Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Öland och Gotland.

På Österlen var det bökigt redan under fredagsmorgonen. Där hindrar snödrev och drivbildning tågtrafiken och en del skolskjutsar är inställda eller försenade, framför allt i Simrishamns kommun, rapporterar Ystads Allehanda.

Annons

Och på Bornholm sitter uppåt 20 bilar fast i snön.

– Vi avråder från all onödig körning hela dagen, för det kommer bara att bli värre de närmaste timmarna, säger Kim Pedersen vid Bornholmspolisen till nyhetsbyrån Ritzau.

Skoleleverna på Bornholm kan glädja sig över en extra fridag i dag och många får sällskap hemma av föräldrarna som inte kan åka till sina jobb. Militärens pansarvagnar står redo att assistera ambulanser och andra livsviktiga transporter.

Ett 40-tal passagerare på ett Pågatåg, som tidigt på fredagsförmiddagen körde fast i snön utanför Gärsnäs mellan Tomelilla och Simrishamn, evakuerades flera timmar senare med hjälp av bandvagnar från civilförsvarets frivilliga resursgrupp (FRG) i Ystad.

Tåget körde fast redan klockan 8.15, Först vid middagstid fick passagerarna lämna tåget och ta sig till en gård i närheten där de serverades kaffe och andra varma drycker. Evakueringen med sex bandvagnar kom i gång någon timme senare.

– Vi kör passagerarna till Gärsnäs station där de får åka vidare i bussar. Bandvagnarna kör över fälten så den resan tar cirka 20 minuter, säger Mats Johansson, FRG-ansvarig i Ystad, till TT.

När passagerartåget fastnade i snön skickade Skånetrafiken först ut ett annat tåg för att köra resenärerna tillbaka till Tomelilla, men även det tåget körde fast. Det var då Skånetrafiken vände sig till frivilliga resursgruppen och bad om hjälp.

FRG:s sammanlagt 14 bandvagnar har denna snöovädersvinter använts flitigt på Österlen och andra delar av södra Skåne för att hjälpa hemtjänstpersonal att komma ut till sina vårdtagare eller undsätta sjuka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons