Annons
Nyheter

SMHI varnar för halka

Höstregnet blandades med snö på onsdagskvällen i södra Sverige. Under natten och torsdagsmorgonen väntas ishalka på flera håll.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Väderomslaget fick SMHI att utfärda en klass 1-varning.

Varningen kommer just för att det handlar om den första snön.

Annons

– Hade det varit i januari och redan snö så hade vi inte varnat. Varningar ska hjälpa folk och därför är ribban för att utfärda en varning för det första snöfallet lägre, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SMHI.

Under onsdagskvällen föll snöblandat regn från sydligaste Östergötland ner till norra Skåne. Risken för minusgrader natten till torsdagen var stor.

SMHI varnade för att regnet snabbt skulle frysa till is på vägarna och överraska morgontrafikanterna i stora delar av södra Sverige.

Redan på onsdagskvällen var det halt på flera ställen i Kronobergs län, Kalmar län och i södra delarna av Jönköpings län.

Men halkan orsakade inga större problem, enligt Anders Brorsson, på Trafikverkets ledningscentral för södra Sverige.

– Det har kommit några centimeter blötsnö. Vintern är på g. Man ska absolut varna för halka under natten och morgonen, det värsta kommer nog då, säger han.

Trafikverket rekommenderar alla att byta till vinterdäck och att vara ute i god tid på torsdagsmorgonen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons