Annons
Nyheter

Slår ifrån sig om övervakningslag: "Totalt fel"

EU vill lansera en ny övervakningslag hävdar kritiker mot förslaget där Ylva Johansson är ansvarig kommissionär.
– Det finns ingen sanning i det överhuvudtaget, säger Johansson i en intervju med Europaportalen.
Tech • Publicerad 10 mars 2023
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Lagförslaget går kortfattat ut på att försvåra för barnsexbrott. Kritiken från flera håll har dock gällt att lagförslaget är för brett och i praktiken skulle innebära ett slags frikort för övervakning inom EU.

– Det är ju totalt fel naturligtvis. Det finns ingen sanning i det överhuvudtaget. Jag föreslår att man begränsar möjligheterna att detektera. Det är ren svartmålning och visar på vilka krafter som jag utmanar, säger Ylva Johansson till Europaportalen.

Annons

Enligt Johansson begränsar förslaget den genomsökning av material som redan görs av internetjättarna och att det i stället blir en spetsigare möjlighet att stoppa exempelvis barnpornografi från att spridas.

Att datainsamlingen under förslaget inte missbrukas och omfattar även annat kommer vara upp till nationella myndigheter att granska, säger Johansson. Hon menar på att mycket av kritiken härstammar från bolag som inte vill bli tillsagda vad de får och inte får göra:

– De vill inte bli reglerade eller ålagda. De vill inte vi ska reglera vilken teknik de ska använda. Men vi kan inte låta bolagen detektera vår krypterade trafik hur som helst. Det får de göra när de letar virus men jag kan tycka att det är orimligt på ett sätt, att vi skyddar våra mobiltelefoner från virus bättre än vi skyddar barn från våldtäkter, säger Johansson till Europaportalen.

Lagförslaget är fortfarande under förhandling i såväl ministerrådet som Europaparlamentet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons