Annons
Nyheter

Släckta skogsbränder blossar upp igen

Skogsbränder som blossar upp igen kan orsaka stora skador på skogen. Nu ska markägarna få hjälp att bevaka de förmodat släckta bränderna.
Skogsbruk • Publicerad 7 juli 2022
Skogsbränder som bedömts vara släckta blossar ibland upp igen och kan då orsaka stora skador.Arkivbild.
Skogsbränder som bedömts vara släckta blossar ibland upp igen och kan då orsaka stora skador.Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Stora skogsbränder uppstår ofta av att redan släckta bränder blossar upp igen. 2018 orsakades cirka 70 procent av den totala brandarealen av att mindre bränder, som bedömdes vara släckta, tog fyr igen.

När räddningstjänstens släckningsarbete vid en skogsbrand är avklarat är det markägaren som ansvarar för bevakning av brandområdet. Men förmågan och kunskaperna att ta hand om en släckt brand skiftar bland markägarna. Som en hjälp för dem har skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk i samarbete med andra intressenter nu tagit fram riktlinjer för bevakningen av en släckt brand. De innehåller enkla instruktioner om vad som i praktiken ska göras vid en bevakning och en checklista för räddningsledaren.

Under åren 2018–2021 genomförde räddningstjänsterna i medeltal drygt 5 500 utryckningar per år kopplat till bränder i skog och mark. 2018 var ett rekordår med närmare 8 000 utryckningar. De stora bränder som härjade i Gävleborgs, Jämtlands och Dalarnas län under sommaren brandskadade skog till ett värde av cirka 900 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons