Annons
Nyheter

SKR får 20 miljoner för arbete mot hedersvåld

Regeringen anslår 20 miljoner kronor till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att stärka arbetet mot hedersförtryck.
Politik • Publicerad 11 februari 2021
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Det här är ett oerhört prioriterat arbete för regeringen. Vi vet från ett antal kartläggningar att det är 7–9 procent av unga i storstäderna som lever under hedersförtryck, säger Stenevi.

Det är SKR som ansökt om pengarna, som ska användas för att stärka kompetensen hos personal som är närmast de berörda ungdomarna, inom socialtjänsten och skolan.

Annons

– Vi vet att de här ungdomarna ofta vänder sig till personalen i skolan. De är oroliga om de pratar om det, och då är det enormt viktigt att skolan vet hur de ska reagera och agera, säger Stenevi.

SKR:s ansökan gäller för 2021 och organisationen anslår själva sex miljoner kronor. SKR ska återkomma med en detaljerad plan till regeringen för hur pengarna ska användas.

– Jag har förtroende för att det blir en klok plan. SKR har den viktiga infrastrukturen för att nå ut i kommunerna med informationen, säger Märta Stenevi.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons