Annons
Nyheter

Skövlingen av Amazonas ökar dramatiskt

Brasilien • Publicerad 10 juni 2020
Skövlingen av regnskogen i brasilianska Amazonas ökar. Arkivbild.
Skövlingen av regnskogen i brasilianska Amazonas ökar. Arkivbild.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Skövlingen av regnskogen i den brasilianska delen av Amazonas är större än tidigare beräkningar. Enligt Brasiliens rymdmyndighet, som granskar djungeln från ovan, skövlades 10 129 kvadratkilometer. Det motsvarar ett område lika stort som landet Libanon.

Mätningen gjordes mellan augusti 2018 och juli 2019, och visar på en ökning med närmare 35 procent. Det är också den mest omfattande skogsavverkningen av regnskog sedan 2008.

Annons

President Jair Bolsonaro har krävt en ökad skövling av Amazonas, och genomfört förändringar för att genomföra detta. Hans argument är att avverkningens ekonomiska fördelar kommer befolkningen till del.

Månatlig data visar att avverkningen fortsätter att öka. Mellan januari och april i år har avverkningsarealen ökat med 55 procent jämfört med samma period 2019.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons